bezár
 

építészet

2013. 06. 05.
Megújul a Móricz Zsigmond körtéri Gomba
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megújul a Móricz Zsigmond körtéri úgynevezett Gomba a főváros XI. kerületében, a műemléki védettségű épület megőrzi a építészeti karakterét, ugyanakkor új funkciókat kap.

prae.hu

Hoffmann Tamás (Fidesz-KDNP), Újbuda polgármestere szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a körtér tíz éve alakul a metróberuházás és a közösségi közlekedés átszervezése miatt, ugyanakkor Dél-Buda szimbolikus közterületi építménye is régóta megérett az átalakulásra.
   
Jelezte: a Gomba megújítása korábban nem volt benne a kulturális városközpont kialakításáról szóló projektben, de végül sikerült azt kiterjeszteni. Ezzel a csaknem 400 millió forintos beruházás felét az önkormányzat, a másik felét az Európai Unió finanszírozza.
   
A polgármester tájékoztatása szerint a központi találkozóhely átalakításának kulcspontja, hogy az áramellátást biztosító transzformátorokat határidőben át tudják-e helyezni, erre augusztus közepét jelölték meg. A Gomba várhatóan nyár végére, ősz elejére újul meg.
   
Hoffmann Tamás arról is beszámolt, hogy az épület kulturális funkciókat is kap, továbbá a Bartók Béla út 29. és 32. szám alatt is megújítanak olyan helyiségcsoportokat, amelyeket aztán kulturális célokra használnak.
   
Simicskó István (KDNP), a körzet országgyűlési képviselője, sportért felelős államtitkár arról beszélt: az adósságtörlesztés mellett fontos az emblematikus helyek megújulása is, amelynek hagyománytisztelettel és örökségőrzéssel kell együtt járnia. Úgy vélte: a körtér az átalakítás után valódi közösségi tér lesz, amellett, hogy megtartja közlekedési és kereskedelmi funkcióit.
   
Szabó Levente felelős tervező arról számolt be, hogy a 70 éves, erősen leromlott műszaki állapotú Gombából modern köztéri pavilont alakítanak ki, amelynek udvara szabadon marad, az épület pedig átlátható lesz. Az udvarban felújítják az ivókutat, csobogót és a zöldfelületeket - tette hozzá.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Fényképkollekció a Tabán utolsó évtizedeiről
építészet

Interjú Filip Rybkowskival
építészet

Interjú Monika Karczmarczykkal

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés