bezár
 

irodalom

2013. 06. 04.
Lőrinszky Ildikóé a Wessely László műfordítói díj
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lőrinszky Ildikó műfordító kapta idén az Európa Könyvkiadó és Wessely André által alapított Wessely László műfordítói díjat. Az elismerést kedden délután adták át.

prae.hu

"Munkái közül kiemelkedik a nagy nevű svájci eszmetörténész, Jean Starobinsky két, műfaji határokat feszegető alapművének (1789. Az értelem jelképei, A varázslónők); az interdiszciplinaritás másik gyöngyszemének, a világhírű középkortudós, Jacques Le Goff Középkori hősök és csodák című kötetének; vagy épp A nyakék ügynek, Évelyne Lever regényes krónikájának a rendkívüli tárgyi tudást és megbízhatóságot tökéletes nyelv- és stílusérzékkel párosító fordítása" - olvasható az MTI-hez kedden eljuttatott laudációban, amely kitér arra is, hogy Lőrinszky Ildikó fordította a francia-libanoni Amin Maalouf Eredet című családregényét is.

Mint írják: a szerző "tarkán szövevényes családregényének átültetése pedig olyan szépirodalmi teljesítmény, mely immár egyértelműen a műfaj legjobbjai közt jelölte ki Lőrinszky Ildikó helyét".
   
Lőrinszky Ildikó 1993-ban végzett az ELTE bölcsészkarán magyar-francia-összehasonlító irodalomtörténet szakon. Tanárként az ELTE tanárképző főiskoláján, az ELTE BTK francia tanszékén és a Debreceni Egyetemen dolgozott. A francia kormány ösztöndíjasaként 1999-ben doktorált a Sorbonne-on. 2006-ban habilitált a Debreceni Egyetem bölcsészkarán.
 
A Magyar Műfordítók Egyesületének alapító tagja, a belgiumi székhelyű CEATL (Conseil Européen des Associations de Traducteurs Littéraires - Műfordító-egyesületek Európai Tanácsa) munkájában titkárként vesz részt - olvasható a kiadó életrajzában. Az alkotó francia értekező és szépprózai művekből készült fordításai 1990 óta folyamatosan jelennek meg.
   
A díjat, amely az egyetlen kifejezetten a műfordítók számára alapított elismerés, az Európa Könyvkiadó vezetőségéből álló kuratórium ítéli oda.

A díjjal egy Wessely László arcképével díszített emlékplakett és pénzjutalom is jár. Az elismerést tavaly Szénási Ferenc kapta, a korábbi díjazottak Tábori Zoltán, Győri László vagy Soproni András voltak.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Horváth Iván (1948-2024)

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés