bezár
 

art&design

2013. 06. 04.
Ismét látogatható a Művészeti Gyűjtemények Múzeuma Bukarestben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Több mint negyed évszázados szünet után kedden ismét megnyitották a közönség előtt Bukarestben a Művészeti Gyűjtemények Múzeumát, ahol elsősorban a román képzőművészet kiemelkedő alkotásai és néhány neves külföldi művész munkái láthatók.

prae.hu

Az intézmény klasszikussá vált román festők - Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Gheorghe Patrascu, Theodor Pallady - jelentős alkotásait őrzi.
Az 1978-ban felavatott múzeumnak a Bukarest belvárosában található két évszázados Romanit palota ad otthont, amely a román fővárost sújtó sorozatos földrengések nyomán közveszélyes állapotba került.

Emiatt a múzeum 1986 óta csak részlegesen, vagy egyáltalán nem volt látogatható. A több mint negyed évszázadig elhúzódó munkálatok során tartószerkezetét megerősítették, az épületet restaurálták, és most ismét megnyitották mind a 66 kiállítótermét.
   
A múzeum 34 - az évek során az államnak adományozott - magángyűjtemény alkotásait tárja a közönség elé, nem alkotók, hanem műgyűjtők szerinti elrendezésben. A gyűjtemények száma a felújítás évei alatt néggyel bővült.
   
"Ez egy másfajta múzeum, abban az értelemben, hogy megpróbálja visszaadni a műgyűjtő házában uralkodó hangulatot. Ez tulajdonképpen könnyű feladat, hiszen a gyűjteményekben minden képzőművészeti műfaj - számos dekorációs alkotás, lakberendezési tárgy - is megtalálható. Igyekeztünk megőrizni minden gyűjtemény egyedi jellegét" - mondta a megnyitón Dana Dragomir múzeumigazgató.
   
A Művészeti Gyűjtemények Múzeumának hétfői felavatásán a romániai látogatáson tartózkodó brit trónörökös, Károly herceg és Victor Ponta román miniszterelnök is jelen volt. Az intézmény szombattól szerdáig látogatható. A belépődíj 15 lej (1000 forint), de minden hónap első szerdáján ingyenes a belépés.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés