bezár
 

film

2013. 06. 01.
Magyar filmek és filmesek a kolozsvári Transilvanián
Magyar Filmunió / Magyar Nemzeti Filmalap sajtóközleménye
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Május 31-én kezdődött és tíz napig tart az erdélyi nemzetközi filmfesztivál, a Transilvania Kolozsváron. Forgács Péter filmjeiből retrospektív programot mutat be a fesztivál, a nemzetközi zsűriben Pálfi György vesz részt, vetítik a például A vizsga, Az ajtó és az Aglaja című filmeket.

prae.hu

A fesztivál hagyományaihoz híven idén is műsorra tűz magyar filmeket. Bergendy Péter A vizsga, Szabó István Az ajtó és Deák Krisztina Aglaja című alkotásait láthatja a Transilvania közönsége az elkövetkező napokban. Műsoron lesz továbbá Kincses Réka Szülőföld, szex és más kellemetlenségek és Zágoni Bálint Janovics Jenő, a magyar Pathé című alkotása. A vetítéseken és közönségtalálkozókon részt vesznek a magyar filmek alkotói.

<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/jdsFfNGM6Zw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Forgács Péter munkáiból retrospektív programot mutat be a kolozsvári fesztivál. A vetítéssorozat műsorra tűzi többek között a Tribeca fesztiválon díjazott A feket kutya – Történetek a spanyol polgárháborúból (2005) című alkotást, valamint a legutóbbi, Német Egység @ Balatonnál – Mézföld című Forgács-filmet. A retrospektív keretében rendezik meg Kolozsváron A dunai Exodus: A folyó beszédes áramlatai című kiállítást is, mely az azonos című 1998-ban készült dokumentumfilm és a vele kapcsolatos kutatások nyomán készült a Los Angeles-i University of Southern California’s School of Cinematic Arts kezdeményezésre. A kiállítás június 5-i megnyitóján személyesen jelen lesz Forgács Péter médiaművész.

Az első és második filmeket felvonultató versenyprogram zsűrijében részt vesz Pálfi György filmrendező.

A kolozsvári filmfesztivál magyar programjai a Magyar Filmunió, a Filmalap nemzetközi részlege támogatásával valósulnak meg.


Bővebb információ a fesztiválról:
http://tiff.ro

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Alex Garland: Polgárháború
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Bartók György szerzői estje a Fugában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés