bezár
 

art&design

2013. 05. 30.
Két új köztéri szobrot kap Sopron
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Két új köztéri szobor felállítását szavazta meg egyhangúlag csütörtöki ülésén Sopron közgyűlése: az egyik alkotás gróf Bánffy Miklós államférfinak, polihisztornak, a másik gróf Klebelsberg Kuno egykori oktatási miniszternek állít emléket.

prae.hu

 Mindkét mű adomány: a Bánffy-szobor elkészültét a Miniszterelnökség azon törekvésének részeként finanszírozza, hogy emléket állítsanak azoknak az "elfelejtett személyiségeknek", akik közéleti vagy tudományos tevékenységükkel "az ország számára komoly eredményekkel tudtak szolgálni" - mondta el az ülésen Fodor Tamás polgármester.
   
A városvezető emlékeztetett arra: Bánffy Miklós 1921-22-es külügyminiszteri működésének eredménye, hogy Sopron és környéke - Dél-Baranyához hasonlóan - "magyar maradhatott", de az is, hogy orosz hadifogságba esett magyar katonák tömegei térhettek haza.
   
Az előterjesztésben az olvasható: a közigazgatási tárca 25 millió forintot már átutalt az önkormányzatnak a szoborállítás költségeire, a városháza pedig már megbízást is adott Párkányi Raab Péternek az alkotás elkészítésére. A szobrot december 14-én, a "hűség napján", a város Magyarországhoz tartozását eldöntő népszavazás évfordulóján tervezik felavatni.
   
Az egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter, Sopron egykori országgyűlési képviselője, díszpolgára nevét őrző téren felállítandó Klebelsberg-szobor eredetileg Bécsbe, az egykor a magyar császári testőrségnek otthont adó Trautson-palota elé került volna. Erre azonban "az osztrák közigazgatási hatóság adminisztrációs akadályai miatt" nem kerülhetett sor. Ezért ajánlotta fel az alkotást az ausztriai diaszpórában élő magyarokat összefogó Europa Club - tudható meg az előterjesztésből.
   
Fodor Tamás kiemelte: Klebelsberg Kuno tette meg azokat az intézkedéseket, amelyek eredményeként világszínvonalúvá vált a magyar oktatási rendszer. Ugyanakkor a magyar kultúra, tudomány fejlesztése mellett fontosnak tartotta azt is, hogy megismertesse világszerte annak eredményeit.
   
A Klebelsberg-szobrot a tervek szerint szintén még az idén felavatják Sopronban.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés