bezár
 

zene

2013. 05. 29.
Takáts Eszter egy kicsit másképp: Takáts Eszter Beat Band
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Februárban jelent meg Takáts Eszter új lemeze. Új a hangzás, új a zenekar, de a stílus a régi. A csapat most gőzerővel kézül az élő lemezbemutatóra. Az egyik próba szünetében az énekes-gitáros-dalszerzővel beszélgetett Balogh Robert és Fekete Vali.

prae.hu

Hét remény, szeretet című új lemezed dalaiban hol az akusztikus hangzásvilág, hol retró, hol hippis-sanzonos, hol etnós, csendesülős szimfonikus hangütés dominál, egyszerre meditatív, komoly és szemtelen anyagot hoztál létre. A szöveg és a dallam is a tiéd?

Természetesen minden saját most is, ahogyan eddig is, a szöveg is és a dallam is, viszont a végleges hangzás és hangszerelés tekintetében sokat köszönhetek Kirschner Péternek.

A hangszerelés változtatott a dalok stílusán is? Beat Bandnek más dalokat írsz, mint a korábban az akusztikus formációknak illetve szóló repertoárodnak?

Az akusztikus trióm repertoárja 80%-ban más, mint a Beat Banddé. Melankolikusabb, sanzonosabb valamivel, de vannak verziók is mindkét hangszerelésre egyes daloknál, de nem mindnél. Van olyan is, hogy célirányosan írok a formációimnak, mert előre hallom, mit lehet belőle csinálni.

A CD címe finoman játékos, közel áll az Isteni erények három fogalmához (Hit, remény, szeretet), de egyben a dalaid szövegvilágában is jelen van-e kettősség. Jól érzem, hogy egy új korszak indul vele?

Igen, azt hiszem. Az utóbbi két-három évben megváltozott a dalok témája, némelyik emelkedettebb, némelyik pajzánabb, némelyik vidámabb. Először a Ha egy nő szeret...-en szereplő Gyógyír című dal jelezte ezirányú érdeklődésem és forgásirányom, majd a Karcos Üdvözleten ez folytatódott több dalon keresztül is, kiváltképp a Belső szoba, és az Oldja el daloknál, és ez a lemez pedig már kiteljesíti mindezt egészében.

Fontos számomra mindaz, amit ez jelent, és az egészség (lelki-szellemi-fizikai...) összes formája. Azt is felelősségnek érzem, hogy az ember színpadra áll, és azzal közvetít valami. Mert nem mindegy, hogy mit és hogyan. Alázattal és tisztelettel, szeretettel jó dolgokat hívunk életre, míg az önpusztítással ennek az ellenkezőjét, aminek elkerülhetetlen következménye a nihil.

A lemezt új csapatoddal, a Takáts Eszter Beat Banddel hoztad ki. Itt együtt játszol az Európa Kiadóból jól ismert Kirschner Péterrel, aki a dalokat is hangszerelte. Hogy jött létre az együttműködés?

Pétert Müller Péter Sziámival való közös zenélés és munkálkodás alatt ismertem meg, és kezdtünk el együtt zenélni. Ez annak egy továbbvezetése, mint előadó, ragaszkodtam a kizárólagos főhősi szerepkörhöz, így alapítottunk egy hangosabb zenekart a dalaim köré.

Péter hangzásvilága abszolút meghatározza az új lemezt, és a zenekari hangzásvilágot, amelynek kialakításában jelentős szerepe volt a basszusgitárosunknak, Giret Gábonak, és a dobosunknak, Tar Gergelynek.

Takáts Eszter Beat Band

Őket milyen más formációkból ismerhetjük?

Gábor Jamie Winchesterrel zenél, Gergőt a Kowalsky meg a Vegából ismeri, ahol együtt is zenéltek, Gergő pedig Bársony Bálinttal és Caramellel is dolgozik együtt.

Hol hallhatjuk az új lemezt?

Első lemezbemutató koncertünkre május 30.-án, az A38-on kerül sor, ahol fellép velünk az Egy Kiss Erzsi Zene, az Aiming for Sunday, és a40 Days.

Koncert promo:

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/wREp_PYAkQY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Szeressünk videoklip:

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/kCqYjNJiqyU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Facebook:
http://www.facebook.com/TakatsEszterBeatBand

Az interjút Balogh Robert és Fekete Vali készítette (a szerk.)

 
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés