bezár
 

irodalom

2013. 05. 29.
Emlékkönyv jelent meg Garay János költőről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Emlékkönyv jelent meg Szekszárdon Garay János (1812-1853) költőről, az Obsitos szekszárdi születésű írójáról, a kötetet csütörtökön, a Tolna Megyei Levéltárban mutatják be.

prae.hu

Az ezer példányban, kétszáz számozott kötettel megjelent forrásértékű munkát a 2012-es Garay-bicentenáriumhoz kapcsolódva adta ki a megyei levéltár és Szekszárd önkormányzata.
   
A kötet 195 oldalon kora egyik legnépszerűbb költőjének munkásságát tárgyaló tanulmányok mellett közre adja Garay 1827 és 1853 közötti, 135 írásból álló levelezését.
   
A levélgyűjtemény a Tolna Megyei Levéltár archívumából származik. A könyvben a családi levelezés mellett olvasható Arany János és Vörösmarty Mihály Garayhoz írt két-két 1850-es és 1851-es levele, valamint Széchenyi István egy levele is az írások eredeti, betűhű változatával együtt.
   
Kaczián János, a tanulmányok szerzője, a kötet szerkesztője az MTI-nek elmondta: a Tolna Megyei Levéltár gyűjteményből jutott hozzá a családi levelezéshez, így sok olyan Garay-levél is olvasható a könyvben, amelyek eddig nyomtatásban nem jelentek meg.
   
A kiadók célja az volt, hogy az 1898-ban megjelent Garay-album után 115 évvel átfogó emlékkönyv készüljön a költőről - tette hozzá.
   
A könyv a leveleket kor- és élettörténeti adatokkal kiegészítve közli, közreadva a Garay-család genealógiáját, egy irodalmi és forrásgyűjteményt, valamint a Garay-emlékhelyek listáját.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés