bezár
 

art&design

2013. 05. 23.
Velencei Biennále: egy hét múlva nyílik a magyar kiállítás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Május 30-án nyílik meg az 55. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Kiállítás (Biennále) magyar pavilonjának kiállítása; Asztalos Zsolt Kilőtték, de nem robbant fel című projektje háborúkból visszamaradt bombák történetét dolgozza fel a november 24-ig nyitva tartó Biennálén.

prae.hu

Az idei magyar kiállítás 2012 őszén kiírt nyilvános pályázatára rekordszámú pályamű érkezett be. A 19 anyag közül a bíráló bizottság végül Asztalos Zsolt Kilőtték, de nem robbant fel című projektjét választotta - idézte fel a kiállítás csütörtöki sajtótájékoztatóján a magyar pavilon nemzeti biztosa.
   
Gulyás Gábor emlékeztetett arra, hogy Asztalos Zsolt munkájának egy előző verziója az általa vezetett Műcsarnok tavalyi, Mi a magyar? című kiállításán volt látható.
   
A "könnyen érthető, mégsem primitív szimbólumrendszerrel dolgozó" projekt egyszerűnek tűnik - mondta el Gulyás Gábor: a velencei közönség raklapokra helyezett képernyőkön húsz ledobott vagy kilőtt, de fel nem robbant bombát láthat, és a párhuzamosan futó videókból röviden megismerheti azok történetét is.
   
A kiállítás olyan kérdéseket boncolgat, mint a sorsszerűség és a véletlen szerepe, ugyanakkor furcsa módon maguk a bombák is szépen formált, tetszetős tárgyak - szólt a rövidesen nyíló tárlatról a nemzeti biztos.
   
A Velencéből bejelentkező Asztalos Zsolt és Uhl Gabriella, a kiállítás kurátorai elmondták, az építészeti munkák hosszabb időt vettek igénybe, mint magának a kiállításnak az installálása; céljuk az volt, hogy egy megfoghatatlan, valóságtól elemelt tér érzetét keltsék a látogatóban. Ehhez a művész és segítői egy rendkívül visszafogott, lecsupaszított teret hoztak létre a magyar pavilonban, ahol a falak és padló is egynemű, szürke borítást kapott.
   
Gulyás Gábor felhívta a figyelmet a projekt honlapjára (www.fired-but-unexploded.com), és elmondta: a megnyitóra egy magyar és egy angol nyelvű katalógus is megjelenik a kiállításról. Rendhagyó módon a megnyitó alkalmából sajtótájékoztatót is tartanak, majd Lajkó Félix ad koncertet a helyszínen - jelentette be.
   
A magyar kiállítás iránt rendkívül nagy a nemzetközi érdeklődés, feltűnően sok a megkeresés a külföldi sajtó részéről - árulta el a nemzeti biztos, hozzátéve: a Velencei Biennále is már most komoly médiavisszhanggal büszkélkedhet.
   
Soha ennyi nemzet nem képviseltette még magát a Biennálén, amelyen a 88 kiállító ország mellett számos jelentős művész is részt vesz, Aj Vej-vej például egy templomban állít ki. Egy templom, a San Lio ad otthont az idei magyar részvétel másik projektjének is: Mátrai Erik Gömb című kiállítása szeptemberben nyílik, és két hónapig lesz látható - közölte.
Gulyás Gábor újságírói kérdésre elmondta, a magyar részvétel költségvetése 20 millió forint.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés