bezár
 

art&design

2013. 05. 22.
Amerikai kortárs kiállítás a szentendrei skanzenben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Trevor Amery amerikai kortárs képzőművész alkotásai láthatók csütörtöktől a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum bogyoszlói lakóházának tisztaszobájában.

prae.hu

A fiatal művész Szabvány, praktikum, flanc című önálló szoborkiállítása a magyarországi ittléte alatt született alkotásokból született, és egy amerikai kortárs szemszögéből láttatja a magyar paraszti tisztaszobát.
    
A Fulbright-ösztöndíjjal nyolc hónapon át Magyarországon tanuló és alkotó Trevor Amery kutatásai középpontjában a paraszti tisztaszoba állt, s a kiállításban megjelenő alkotásait a falusi életben különleges szerepet betöltő tér ihlette. A hagyományos paraszti enteriőrben a szobrok különleges jelentést kapnak, az autentikus környezetben a modern műtárgyak gondolkodásra késztetik a szemlélődőt.
 
Ilyen például az a fekete festett gipsz párna szobor, amely formájában az egykor a tisztaszobában mennyezetig tornyozott, a család gazdagságát jelző díszpárnák sokaságára emlékeztet, a festési technika és a stílus ugyanakkor az Amerikában népszerű autófestési technika.

Az „autobody” a jelenre is utal, ahol az autó mint státuszszimbólum az újgazdagságra asszociál - mondta el az MTI-nek Sári Zsolt, a skanzen tudományos igazgatója
   
A kiállított szobrok párbeszédre késztetnek épített környezetünkkel és mindennapi életünkkel kapcsolatban, kérdéseket vetnek fel a praktikum szerepét, a hasznosság és a luxus viszonyát illetően, és megmutatják a kérkedésből fakadó abszurditást.

Amery szerint egy mindennapi tárgy újraértelmezése alternatív lehetőséget jelent a közvetlen környezetünk formálásában - jellemezte a fiatal amerikai művész célját Sári Zsolt.
   
A magyar népi kultúrából merítő, társadalmi kérdések iránt érzékeny kortárs kiállítás szeptember végéig látható a szentendrei skanzenben.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés