bezár
 

art&design

2013. 05. 21.
Bernát Dániel a WNDRLND első gasztrokurátora
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Május közepén érkezik Bernát Dániel sztárséf a nemrég nyílt margitszigeti pop-up bárba, a WNDRLND-be. Ő felel azért, hogy a hétről-hétre újabb képzőművészek által újragondolt hely konyhája is illeszkedjék az aktuális művész által megálmodott világba.

prae.hu

A 2011 felfedezettjének választott, többéves londoni és karib tengeri tapasztalat után itthon a Pesti Lámpásban és a nU Bisztróban dolgozó Bernát Dániel élhető, megfizethető, mégis szellemes bisztrókonyhát álmodott a 2013-as év egyik legizgalmasabb, leginkább kreatív romkocsmaként jellemezhető szórakozóhelyére. A hétről hétre új alakot öltő pop-up bár fogalmát Budapesten új szintre emelő WNDRLND-et 20 héten át mindig újabb grafikus, designer vagy képzőművész veszi kezelésbe. A vizualitáson túllépve a hely programjai is a kreativitásnak „esnek áldozatul”: a helyet öt hónapig birtokló művészek szólnak bele a zenei és egyéb programokon át akár a heti menü összeállításába is.
Bernát Dániel gasztrokurátorEz utóbbi kialakításában vállal aktív szerepet Bernát Dániel gasztrokurátor, akinek az a feladata, hogy a menü tükrözze a művészek által megvalósított vizuális koncepciót is. Rögtön az első heti étlap bemutatja, hogy mit jelent Bernátnál, amikor a gyerekkor ízei kapnak egy csavart, a tradíció pedig kreativitással párosul. Kast graffitijei ihletésére Dani ugyanis pikáns réteseket, fehérborban és francia vajban főtt kagylót, valamint jamaikai fűszerezésű gemenci vaddisznót álmodott a tányérokra. „Csak Dani lehet annyira őrült, hogy egy romkocsmába kagylót képzeljen el az étlapra, de mégis működik” – állítja Szalontay Tamás, a helyet üzemeltető Tíz Évszak Kft. ügyvezetője. „Lehetőséget kínálunk a vendégeknek olyan kulináris élményre, ami eddig nem volt jellemző. Megfordítottuk a metódust, a vendéget keressük az igényre, elérhető áron” – teszi hozzá.

A többek között a Minyont, a Púder Bárszínház és Galériát, a Hadik Kávéházat és a Szatyor Bár és Galériát működtető cégcsoport és a Séf Asztal alapítójaként is ismert séf azonban nem áll meg ezen a ponton. Kurátorként májustól Dani adja az újabb hangulati- és ízléshullámot a teljes cégcsoport gasztronómiai kínálatának megújításához. „Csak akkor őrzöd meg tradíciókat, ha mindennap megújítod” – idézi Bernát a japán mondást, utalva arra, hogy egyszerre törekszik a mindennapokban elérhető, polgári konyha értékeinek megőrzésére, s egyúttal az ismert fogások kreatív újragondolására. „Elsősorban a konyhatechnikai újdonságok bevezetése, illetve a szezonális alapanyagokra még inkább rezonáló menüstruktúra kialakítása a feladatom, mindezt úgy, hogy az tükrözze a hely hangulatát is” – fogalmaz Bernát. „Azért esett Danira a választásunk, mert az általunk működtetett helyek mindegyike intenzíven kötődik a művészethez, ő pedig kimondottan művészvénával közelít a konyhához, nagyon érzékeny a vizualitás és az ízek, hangulatok összhangjára” – indokolja Szalontay az együttműködést. Május közepétől-végétől elsőként tehát a WNDRLND, a Szatyor és a Hadik Kávéház vendégei kóstolhatnak bele Bernát Dániel világába.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés