bezár
 

irodalom

2013. 05. 16.
Prága, Varsó, Linz – a Balassi Intézet programjai Európa három városában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Balassi Intézet szervezésében május 16 és 19 között 3 jelentős esemény is zajlik 3 meghatározó európai nagyvárosban.

prae.hu

Prágai Nemzetközi Könyvvásár
2013. május 16–19.

A Svět knihy nemzetközi prágai könyvvásár tizenkilencedszer kerül megrendezésre. A rendezvény Csehország legnagyobb és legfontosabb könyvszemléje, amit sok irodalmi és könyvkiadással, könyvterjesztéssel kapcsolatos társrendezvény is kísér. A tavalyi vásárt közel 45 ezer érdeklődő látogatta meg. A Publishing Hungary program immár második alkalommal jelenik meg önálló standdal a prágai könyvvásáron, 2014-ben pedig hazánk lesz a díszvendége ennek a Közép-Európában igencsak fontos könyves seregszemlének. A standon – a tavalyi kínálathoz hasonlóan – idén is igyekszenek bemutatni minden elérhető, jelenleg kapható magyar könyvet cseh fordításban, valamint magyar tárgyú cseh könyveket; mintegy 50 ilyen könyvet állítanak ki, 10 cseh könyvkiadóval való együttműködésben. Emellett mintegy 50-60 magyar kortárs regényt, művészeti albumot, történeti munkát és gyerekkönyvet is a kezükbe vehetnek az érdeklődők. A vásár legfontosabb eseménye: Találkozó Esterházy Péter íróval; Harmonia cælestis című könyve cseh fordításának bemutatója.


Magyar bemutatkozás a varsói könyvvásáron
2013. május 16-19. Varsó, Nemzeti Stadion

A varsói könyvvásárt még csak harmadik éve rendezik megújult formájában, az 1958 óta működő Varsói Nemzetközi Könyvvásár után. Nagy ambíciókkal rendelkező kiállítás-szervező cég irányítja, amely most alakítja ki nemzetközi kapcsolatait. A 2013-as varsói könyvvásár a legreprezentatívabb lengyelországi helyszínen, a 2012-ben átadott Nemzeti Stadionban kerül megrendezésre. 

A magyar irodalom fogalom és márkanév lengyel földön, számos klasszikus és kortárs magyar szerző ismert a kulturális életben (Kertész Imre a Nobel-díj óta, Esterházy Péter a Harmonia cælestis sikerét követően, vagy Spiró György, miután elnyerte az Angelus-díjat, és természetesen Márai Sándor). Ugyanakkor – Spiró kivételével – mind “a világpiacról" érkeztek, a világirodalom szerzőiként léteznek a lengyel olvasóközönség számára. A szélesebb lengyel közvélemény nem rendelkezik általános képpel a magyar irodalom gazdagságáról, és a szakmai-kritikai közeg is csak néhány rutinos fordító áldozatos, de szelektív tevékenységén keresztül ismerkedik a honi irodalommal. A magyar irodalmi kínálat, legalábbis a Magyarországon elérhető lengyel irodalmi kínálathoz képest szűkebb és meglehetősen hiányos. A varsói könyvvásáron való bemutatkozás hozzájárulhat ahhoz, hogy a szakmai és a széles közönségnél erősítsék a magyar irodalom helyzetét, megmutassák a lengyel könyvpiacon fellelhető magyar könyvújdonságokat, és felkeltsük az érdeklődést a fiatal magyar szerzők és az elfeledett magyar klasszikusok iránt.


"Auf nach Ungarn" – Linzi Magyar Napok
2013. május 16-18.


A Balassi Intézet – Collegium Hungaricum Bécs a főszervezője a 2013 májusában megrendezésre kerülő Linzi Magyar Napok kulturális programjának, mely az utóbbi 20 év legkoncentráltabb magyar kultúrát népszerűsítő rendezvénye. A fesztivál három napos forgatagában helyet kap Magyarország népművészete, könnyű- és komolyzenei élete, gasztronómiája és turisztikája a linzi főutcán és a nagyobb tereken. A Magyar Turizmus Zrt. a Népművészeti Egyesületek Szövetségével karöltve látja el a belvárost magyar standokkal, a Collegium Hungaricum Bécs meghívására pedig a Sziget Fesztiválról ismert Hungaricum Falu is Linzbe érkezik. A kulturális kínálatban megjelenik majd a két egykori Európai Kulturális Főváros (Linz2009, Pécs2010) együttműködése is: a kulturális kínálat összeállításában a Balassi Intézet mellett a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed is közreműködött. A vásári forgatagban többek között nagyszínpadi koncertek, szabadtéri programok és kézműves bemutatók színesítik a programot.


nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés