bezár
 

art&design

2013. 05. 16.
Kopacz Kund és Zékány Dia kapta az idei Essl-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kopacz Kund és Zékány Dia nyerte meg a nemzetközi Essl művészeti díj magyar kiírását; a magyarországi pályázat tíz döntősének munkáiból az eredményhirdetést követően, csütörtök este nyílt kiállítás a budapesti Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Házban.

prae.hu

Az Union Biztosító különdíját Kopacz Kund vehette át, míg Agnes Essl az alapítók részéről Kristóf Gábornak adta át a díj decemberi klosterneuburgi nemzetközi kiállítására szóló alkotói különmeghívást.
   
Andreas Hoffer, a nemzetközi zsűri elnöke felidézte, hogy a díjat Essl Art Award CEE néven 2005-ben hozta létre az osztrák műgyűjtő házaspár, Agnes és Karlheinz Essl. A 3500 euróval jutalmazott díjhoz kapcsolódó pályázatot kétévente hirdetik meg nyolc közép- és délkelet-európai országban, a nyertesekről tízfős nemzetközi zsűri dönt.
   
L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke az Essl házaspárt méltatva hangsúlyozta: nem csupán műgyűjtőként támogatják a kortárs művészetet, hanem Klosterneuburgban múzeumot, majd a kelet-európai térségre fókuszálva díjat is alapítottak.
   
Példájukat érdemes lenne követni Magyarországon is, ahol sajnálatos módon még mindig nem alakult ki a magánmecenatúra kultúrája, holott a 2. világháború előtt ez igen erős volt - hívta fel a figyelmet.
   
Ébli Gábor, a nemzetközi zsűri magyar tagja a díjátadó előtt az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta: a kortárs képzőművészetben egyre kevesebb értelme van a műfajok szerinti lehatárolásnak, ezért a kiírás sem tartalmazott műfaji korlátokat. A pályázaton művészeti egyetemek hallgatói nevezhették három-három munkájukat vagy sorozatukat.
   
Az internetes előzsűrizés után a bírálók minden országban tíz-tíz művészt - Magyarországon Bálint Bencét, Gosztola Kittit, Kocsi Olgát, Kopacz Kundot, Kristóf Gábort, Nem Bettinát, Pacsika Mátét, Pelczer Dórát, Száraz Katát és Zékány Diát - választottak ki, az általuk nevezett munkákból hazájukban az eredményhirdetések napján kiállítások is nyílnak.
   
"A külföldi kollégák szerint is nagyon erős volt az idei magyar mezőny, a korábbi kiírásokhoz képest is megfigyelhető a fejlődés" - értékelte az alkotásokat Ébli Gábor. Kopacz Kundot méltatva elmondta, hogy az erdélyi születésű és Egerben tanuló fiatal művész klasszikus, letisztult fotográfiákkal nevezett az Essl-díj pályázatára, míg Zékány Dia hollandiai ösztöndíja alatt gyűjtötte különböző események szórólapjait, meghívóit, majd ezekbe a képekbe magyar vonatkozású motívumokat, szövegeket applikált.
   
A Nagymező utcai Mai Manó Házban június 9-ig látható a döntősök munkáiból összeállított kiállítás.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés