bezár
 

zene

2013. 05. 08.
Bartók és Paul Sacher levelezése magyarul
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bartók Béla és Paul Sacher svájci karmester, a Bázeli Kamarazenekar alapítója, számos zeneszerző patrónusa 1936 és 1940 közötti levelezését adja közre a Bónis Ferenc zenetörténész.

prae.hu

Paul Sacher nevéhez három Bartók-mű keletkezése fűződik: A zene húros hangszerekre, ütőkre és celestára, a Szonáta két zongorára és ütőhangszerekre és a Divertimento. 
   
"A korábban megjelent kétkötetes, mintegy kétezer darabos Bartók-levelezés a Sacherhez szólókat töredékesen és hibásan közli. Ez a Bartók életének igen drámai korszakáról szóló anyag teljességében most lát napvilágot először" - mondta el az MTI-nek Bónis Ferenc a szerda délutáni könyvbemutató előtt. 
   
A Balassi Kiadó gondozásában megjelenő Bartók Béla – Paul Sacher levelezése/Briefwechsel 1936–1940 című kötet a zeneszerző és a svájci karmester írásait egyaránt közli, mégpedig két nyelven, magyar fordításban, hogy a zeneszerző honfitársai hozzáférhessenek az izgalmas levélváltáshoz, és eredetiben, németül - hangsúlyozta a zenetörténész. 
   
Az első levelet Sacher 1936. június 23-án fogalmazta meg, ebben felkéri Bartókot, hogy komponáljon a Bázeli Kamarazenekar alapításának 10. évfordulójára új művet, amiért 500 svájci frankot ajánl. "A levelek alapján tisztán látjuk - hangsúlyozta Bónis Ferenc - hogy Sacher szerepe a három bázeli mű létrejöttében az volt, hogy inspirálta a zeneszerzőt a fejében már meglévő kompozíciók végső formába öntésében." 
   
A mába visszhangzó epizód, hogy válaszában Bartók jelzi: várható a frank leértékelése, ezért Sacher váltsa svéd koronára a honoráriumot. Az üzletemberként, a Hoffmann–La Roche részvényeseként is tehetős Sacher nem tud a devalvációról, és meglepődik, hogy a művészi alkotómunkában elmélyedt Bartók prognózisa beigazolódik. 
   
"Sacher menet közben jött rá arra, hogy Bartók milyen óriás. A Divertimentóért annyit fizetett, mint az előző két műért" - jegyezte meg a zenetörténész. 
   
Bartók Sachernek címzett utolsó levelét 1940. október 14-én Genfből küldi. "Kedves Sacher úr, megérkeztünk ide a vészterhes országokból és azokon át (Magyarország, Jugoszlávia, Olaszország). (...) holnap reggel tovább utazunk, a szerencsétlen országon át. (Franciaország) Talán a bizonytalanba megyünk, de nem tehetünk mást." Sacher utolsó válaszát novemberben már New Yorkban veszi kézhez Bartók. 
   
A levelezést egy Sacherrel 1995-ben készült interjú egészíti ki, amely a 20. század legnevesebb alkotóinak - köztük természetesen Bartóknak - emberi vonásait is bemutatja. 
   
Őszre várható Bónis Ferenc következő könyvének megjelenése, abba Kodály Zoltán és bécsi kiadója, az Universal Edition levelezése kerül az osztrák Anschlusstól (1936) a zeneszerző haláláig (1966).
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés