bezár
 

art&design

2013. 05. 07.
Zórád Ernő életműkiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A balassagyarmati születésű Zórád Ernő képregényrajzoló, festő, grafikus, illusztrátor, karikaturista életműkiállítását nyitják meg kedden a Nógrád megyei városban, a Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeumában.

prae.hu

 Meghívójában a múzeum úgy fogalmaz: a Magyarországon méltatlanul kevéssé ismert Zórád-életmű olyan sokszínűen értékes, annyira minden korosztályhoz szól, hogy a Zórád család kötelességének érzi, hogy minél szélesebb körben ismertesse azt.
   
A június 7-ig látogatható kiállítást Csach Gábor, Balassagyarmat alpolgármestere, művészettörténész nyitja meg, aki az MTI-nek elmondta: Zórád Ernő 1947-től a Magyar Vasárnap, a Pesti Izé, a Szabad Száj és a Magyar Nemzet grafikusa, karikaturistája volt, miközben sajátos műfajjal, az irodalmi pantheonnak nevezett montázsrajzokkal kísérletezett, legjellemzőbb műveikkel együtt megörökítve az irodalom nagyjainak portréit.
   
Harminchat teljes diafilm fűződik a nevéhez, köztük a Gulliver, A Pál utcai fiúk vagy a Huckleberry Finn. Zórád Ernő 1954-től a legmagasabb nívóra emelte a gyermekújságokban indult képregény műfaját. A következő 30 évben hatalmas mennyiségű, több mint 300 képregény született a keze alatt.
Mint Csach Gábor fogalmazott: a 93 évet élt Zórád Ernő idős korára került helyére a magyar művelődéstörténetben: 1991-ben, 80. születésnapján megkapta Balassagyarmat Horváth Endre-díját, 2000-ben pedig a Magyar Köztársaság Érdemrend tisztikeresztjét. A Tabán-képeknek köszönhetően kinyíltak előtte a kapuk, kiállíthatott a Képcsarnokban és a Műcsarnokban, elismert látképfestővé vált.
   
A polihisztor Zórád Ernő egy másik arcát is megemlítve Csach Gábor elmondta: több mint 300 egykori pesti kuplét, tabáni sanzont, műdalt, átiratot, tangót és egyéb tánczenét énekelt magnóra a hatvanas évektől fogva saját zongorakísérettel.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
A teremtett „képzelet” határtalansága
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés