bezár
 

zene

2013. 05. 05.
Párhuzamos Kultúráért díj 2013 a MEDIAWAVE-en
23. MEDIAWAVE Nemzetközi Film és Zenei Együttlét, 2013. április 30. - május 4., komáromi Monostori Erőd
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Párhuzamos Kultúráért díjat a Mediawave Alapítvány hozta létre 2001-ben a Ravazdi Kerekasztal szellemiségének folytatásaként, és évről évre a MEDIAWAVE záróünnepségén adják át.

prae.hu

"Minden évben azokat a magyar és az országban fellépő, egyedi művészeket díjazzák, akik szellemisége nem akart megfelelni az aktuális vagy divatos kulturális irányzatoknak. Sokszor ezek  a személyek nehéz természetűek, lobbanékonyak, vagy éppen a végtelenségig szelídek, szinte észrevétlenek. De azért abban hasonlítanak egymásra, hogy kevéssé tudta őket befolyásolni a környezet átlaghoz szorító ereje" - áll a sajtóközleményben. 

A 2013-as Párhuzamos Kultúráért díjjal az alábbi alkotók munkásságát ismerték el:

Balogh Attila
író, költő 


1956-ban született Szikszón. Születése után kórházba került, ott nőtt fel, ott végezte általános iskolai tanulmányait. Egy évig az ELTE magyar- könyvtár szakára járt. Két évig a Hittudományi Akadémia hallgatója volt. 1975-től gyógy-gondozóként dolgozott. Első kötetéért (Lendítem lábamat) 1981-ben irodalmi nívódíjat kapott. Főszerkesztője volt a Cigányfúró című folyóiratnak, alapítója a "Dunától a Gangeszig" Alapítványnak. Önálló kötetei: Lendítem lábamatVersekJózsef Attila a peep showbanEgyvéleményenGipsy Drill


Bata Rita
táncos, koreográfus


Koreográfus, táncos, rendező, aki testéről minden külsőséget lenyúzva keresi az igazságot. Alkotásai során arra törekszik, hogy koreográfiái társadalmi és kulturális háttértől függetlenül mindenki számára befogadhatóak legyenek. A gondolatok univerzalitása teszi lehetővé, hogy az előadásai hozzájáruljanak a kultúrák közötti kapcsolatteremtéshez. Művészete fájdalmas és testi. Munkáira továbbá jellemző, hogy szorosan kapcsolódnak az ázsiai kultúrához, ezen belül főleg a butoh tánchoz.


Lakatos Mónika
énekesnő 


Mónika otthon tanult énekelni és táncolni, gyermekkorában szinte "anyanyelvként" sajátította el a roma dallamvilágot. A zenei pályán 1994-ben indult el, amikor csatlakozott a Holdvilág Színházhoz, mint énekesnő és színésznő. 2000 és 2003 között a Romano Drom tagja, 2004-ben a Romengo zenekar alapító tagja. Vele született tehetsége, rabul ejtő hangja külföldön és belföldön is egyaránt őszinte lelkesedést vált ki laikus hallgatókból és a szakmából egyaránt. 


Leena Conquest (USA)
énekes 


Leena Conquest amerikai énekesnő művészetét mélyen átitatják az amerikai jazz hagyományai. Előadásmódja a klasszikus és modern jazz stílusokban is lenyűgöző, de rendelkezik saját, egyéni hanggal, stílussal, amely a legjobb előadók közé emeli. Pályafutása során számos neves és meghatározó jazzmuzsikussal dolgozott együtt Doc Cheathamtól Mal Waldronig, Roy Ayerstől William Parkerig. Utóbbival két alkalommal a MEDIAWAVE Fesztiválon is fellépett. 


Petrás Mária (ROM/HUN)
énekesnő, kerámikus 


A Bákó megyei Diószénben született, Romániában. Egy csángó küldöttség tagjaként járt először Magyarországon 1990 nyarán. A Magyar Iparművészeti Egyetemen végzett kerámia szakon 1995-ben, majd a mesterképzést kitüntetéssel végezte el. Három és fél méter magas, két méter széles, közel életnagyságú, öt alakos, mázatlan kerámiájú diplomamunkája a dévai Ferences Kolostor kerengőjében áll ma is. 1997 óta számtalan kiállítása volt itthon és külföldön.


Rutkai Bori
énekes, képzőművész 

A Magyar Iparművészeti Egyetem Vizuális Kommunikáció Szakán, videó-tervezői szakon diplomázott 2001-ben. Képzőművészettel, költészettel, előadóművészettel egyaránt foglalkozik. 2002-ben Nyolcas Istvánnal közösen megnyerték az ARC óriásplakát-kiállítás díját a Fájdalom és humorérzék című alkotásukkal. Első zenekara a Special Gizda együttes utódja, a Specko Jedno 2003-ban alakult. Előadásai gyakran színházi, vagy kabaré elemekkel színezett koncertek. A Vacka Rádióban is rendszeresen szerepel gyermekműsorával.


Villányi László
költő, szerkesztő 


A Kisalföldön, Győrben született, 1953-ban. A szülőváros Villányi számos későbbi művében visszatérő motívum, ma is a városban él. Az irodalom mellett a filmművészetben is alkotott. A kezdetekben népművelőként és tanárként dolgozott. 1990 óta a győri Műhely folyóirat főszerkesztője.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés