bezár
 

art&design

2013. 05. 02.
Országjáró útra indult a Mátyás Király Mozdony
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Országjáró útra indult csütörtök délben a budapesti Nyugati pályaudvarról a Mátyás Király Mozdony, amelyet Hunyadi Mátyás királlyá választásának 555. évfordulója alkalmából indít el a MÁV.

prae.hu

A mozdony első útján InterCity (IC) vonatot továbbít Szolnokon és Debrecenen át Nyíregyházára, majd egy másik IC-vel érkezik vissza Miskolcon keresztül Budapestre. Pénteken már Bukarestig közlekedik. 
   
"Korábban ilyen átjárásra nem volt lehetőség, most azonban egy 2012 decemberében életbe lépett megállapodás szerint a határon nincs szükség mozdonycserére" - mondta el csütörtökön, a mozdony bemutatóján Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója. 
   
Az arany-fekete színekben felmatricázott Bombardier TRAXX mozdonyon szerepel például a Hunyadi-címer, Mátyás király arcképe és a visegrádi palota is.
   
Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infrastruktúráért felelős államtitkára a helyszínen a vasút korszerűsítésének és megújításának fontosságáról beszélt, valamint rámutatott a vasút nemzetközi kapcsolatok ápolását elősegítő funkciójára is.
   
A mozdony május 17-én különleges körútra is indul: a matricázást finanszírozó Indóház Kiadó és a Kárpáteurópa Utazási Iroda szervezte Csíksomlyó Expressz - Székely Gyors szerelvényét továbbítja a csíksomlyói búcsúra.
   
A szervezők a mozdonyt díszítő matrica grafikai kivitelezésére tavaly novemberben írtak ki pályázatot, amelyre több mint 50 munka érkezett. A nyertes terveket Dani Richárd készítette el.
   
A MÁV-nak ez a harmadik matricázott mozdonya az Aranycsapat- és a Kandó-mozdony után. A Mátyás Király Mozdony teljes menetrendje megtekinthető a www.mav.hu weboldalon.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés