bezár
 

építészet

2008. 10. 18.
Leégett a történelmi értékű prágai kiállítási palota
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kigyulladt csütörtökön este a prágai kiállítási palota. A műemlék épület egyik szárnya teljesen leégett és összeomlott - közölték a cseh hatóságok.

prae.hu

"Ég az egész balszárny" - közölte újságírói kérdésre Vít Pernica, a prágai tűzoltók szóvivője. Azt egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a tüzet. Pernica szerint gyakorlatilag az összes prágai tűzoltó egység a helyszínre vonult, hogy megpróbálja eloltani a lángokat. Az épület a tűz fellobbanásakor - röviddel este hét óra után - állítólag üres volt, és sérülésről nincs hír. Két tűzoltó azonban a beavatkozáskor égési sebeket szenvedett, és kórházba szállították őket. Lángokban áll a palota mellett Stromovka park egy része is. A tűzoltók mintegy két órás küzdelem után megakadályozták, hogy a tűz tovább terjedjen, az épület balszárnya azonban teljesen leégett.

A hatóságok szerint az utóbbi évtizedek legnagyobb prágai tűzvészéről van szó. Az anyagi kár hatalmas. A hatalmas lángokat több kilométerről látni lehetett.

A hivatalos nevén Ipari Palota 1891-ben épült, az akkor megrendezett nagyszabású Jubileumi Kiállítás céljára. Az elmúlt több mint száz évben a Bedrich Münzberger tervezte hatalmas konstruktivista-szecessziós palota országos és nemzetközi fontosságú kiállítások, kiemelkedő társadalmi, kulturális és sportrendezvények színhelye volt. Az épület vázát hatalmas üveges acélkonstrukció alkotja, s a cseh főváros egyik nevezetességének, műemlékének számított.

A prágai kiállítási és szórakoztató parkot, beleértve a leégett Ipari Palotát is az Incheba társaság bérli és üzemelteti. Az igazgató asszisztense az a Václav Kocka vállalkozó, akinek a fiát a közelmúltban Prága központjában agyonlőtték. Kocka és a gyilkosságot elkövető Bohumír Duricko jó kapcsolatokat ápoltak vezető cseh politikusokkal, különösen az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt elnökével Jirí Paroubekkel. A rendőrség szerint a gyilkosságnak nem volt politikai háttere, indítéka.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Interjú Monika Karczmarczykkal
építészet

Reflexió a girlscanscan Tripping on Modernist Monuments című kiállításáról
építészet

A Gizella Malom metamorfózisa 

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés