bezár
 

zene

2013. 04. 27.
Nemzetközi dzsessznap Budapesten másodszor
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Koncertekkel, beszélgetésekkel Magyarország is megünnepli a nemzetközi dzsessznapot április 30-án, kedden. Herbie Hancock világhírű zongorista, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) jószolgálati nagykövete kezdeményezésére jött létre az esemény 2012-ben.

prae.hu

Az idei programokat Magyarországon az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága és az Ars Omnis Kulturális Egyesület fogja össze. Az Európa Pont is csatlakozik az ünnepléshez, ahol a meghívott vendégek a fiatal dzsesszzenészek magyarországi helyzetéről osztják meg véleményüket, tapasztalataikat - közölték a szevezők.

A délutáni beszélgetésben Bágyi Balázs, Magyar Jazz Szövetség elnöke, Mészáros Zoltán, a Snétberger Zenei Tehetség Alapítvány kuratóriumának elnöke, Songoro Fatime, a Song-óra koncertsorozat és rádióműsor művészeti vezetője vesz részt.

Este Snétberger Ferenc világhírű gitárművész, a róla elnevezett alapítvány és iskola alapítója lép az Európa Pont színpadára.

A dzsessznap hivatalos programja a Budapest Jazz Clubban folytatódik az Eastern Boundary Quartettel. Az estét a BJC-ben hétfőnként megszokott Monday Open követi, az Oláh Krisztián Trio vezeti az éjszakai jam sessiont.

A világnapot megelőzően csütörtökön a BJC megrendezi az osztrák dzsessznapot, amelyen idén is a nyugati szomszédok legfrissebb formációi lépnek fel. Elsőként a Diknu Schneeberger Trio zenél, amelynek muzsikája a tradicionális Gipsy Jazz stíluselemeire épül. Az est második fellépője Peter Natterer kvartettje lesz.

Pénteken Szőke Nikoletta és megújult zenekara lép színpadra, majd szombaton, az Alerant Jazz Estek keretében Babos Gyula, László Attila és Tátrai Tibor játszik. Hétfőn Micheller Myrtill és Pintér Tibor duója könnyed örökzöldekkel szórakoztatja a közönséget.

Az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO 2012-től nyilvánította április 30-át a jazz világnapjává. "A dzsessz a szabadság, az emberi jogok és az emberi méltóság kifejeződése. Tükrözi a világ sokszínűségét, könnyedén lebontja a határokat és egyesíti az embereket" - hangoztatta Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója a nap meghirdetésekor.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés