bezár
 

színház

2013. 04. 25.
III/II-es Richárd
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
III/II-es Richárd avagy hús- és hentesáru címmel mutatnak be új előadást a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban; az előadást, amelyet Shakespeare-szövegek felhasználásával Felhőfi-Kiss László írt és rendezett, pénteken láthatja először a közönség.

Szkéné színház

 Felhőfi-Kiss László Shakespeare két színdarabja, a II. és a III. Richárd felhasználásával készítette el saját változatát. A darabok szövegét alaposan átdolgozta, és eredeti nyelven előadott, finn népdalokkal egészítette ki - olvasható a Jurányi Inkubátorház MTI-hez eljuttatott közleményében.
   
Mint írják, az előadás egyszerre történelmi és velejéig kortárs történet, abszurd rémdráma és hideglelősen mai, a saját hétköznapjainkról szóló példázat.
   
"Shakespeare olyan, mint a világ vagy az élet. Minden kor megtalálja benne azt, amit keres, és amit látni akar benne" - idézik az előadás ismertetőjében Jan Kott szavait. A lengyel szerző Kortársunk, Shakespeare című tanulmánykötetében azt írja: "a mai néző, aki a saját korát találja meg a shakespeare-i tragédiákban, sokszor meglepően közel kerül Shakespeare korához. Vagy legalábbis jól megérti azt a kort".
   
Jan Kott szavai igazolást nyernek a Jurányi Inkubátorház III/II-es Richárd avagy hús- és hentesáru című előadásában. A történelmi figurák mai világunkban jelennek meg. Kortalanok: eldönthetetlen, történetük hol és mikor játszódik. A körülöttük zajló események, stílusuk, szövegeik és jelmezeik eklektikusak.
   
"Ezen a színpadon a történelmi tapasztalat nem működik. Nincs tanulás, csak ismétlődés. A figurák dermesztően ismerősek: a félelem, a haszonlesés diktálta gerinctelen alamusziság és talpnyalás működteti őket" - olvasható ismertetőben.
   
Mint írják, az előadásból azonban nem csak a düh, a kétségbeesett reménytelenség szól, hiszen alapvető szervező eleme a közép-európai létezés elmaradhatatlan kelléke, örök mentőöve: a fékevesztett, groteszk humor.
   
A darab író-rendezője az alkalmi társulat jó néhány tagjával dolgozott már korábban. Felhőfi-Kiss László előadásai gyakran foglalkoznak a mindennapi élet problémáival, jellemző stílusjegyei az improvizáció és a humor. Ebben az előadásban régi csapata (Álmosd Phaedra, Bede-Fazekas Annamária, Róbert Gábor, Stubnya Béla) néhány új taggal (Feuer Yvette, Molnár Csaba) egészült ki. A produkcióban mellettük Keresztény Tamás, Király Anita és Némedi Árpád is szerepel.
   
"Véresen vicces előadásuk azzal biztat, hogy a szellem és a humor mindig vigaszt nyújt" - áll az ismertetőben.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés