bezár
 

art&design

2013. 04. 24.
Magyarul is megjelent Duranci Béla Önéletrajz Kondor Bélával című kötete
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyarul is megjelent Duranci Béla Szabadkán élő művészettörténész Önéletrajz Kondor Bélával - Naplójegyzetek 1962-2008 című kötete. A naplót csütörtökön mutatják be a budapesti MissionArt Galériában.

prae.hu

Duranci Béla fiatal korától vezetett naplójának első bejegyzése 1940-ből való, a kötet történeteinek legnagyobb része 1962-től szorosan vagy érintőlegesen kapcsolódik egyik legjobb barátjához, a fiatalon elhunyt Kondor Bélához, valamint Németh Lajos művészettörténészhez - mondta el Jurecskó László művészettörténész az MTI-nek.
   
A szerző naplóbejegyzéseit tartalmazó kötet 2011-ben jelent meg szerbül, a most napvilágot látott magyar nyelvű kiadás főként az 1962 utáni időszakkal foglalkozik. A naplóbejegyzésekből Kondor Béla élete és hétköznapjai mellett az 1960-as, majd az azt követő évtizedek modern magyar művészeti élete is megismerhető.
   
Mint Jurecskó László kifejtette, a kötetből kiderül az is, hogy Duranci Béla, Kondor Béla és Németh Lajos kapcsolata nemcsak barátság volt, hanem szellemi közösség is. A szerző például ír arról, hogy Kondor Béla indította el őt a kortárs művészet irányába. Amikor pedig a három barát az "élet nagy vagy kisebb kérdésein" vitatkozott egymással, végül mindig Németh Lajosnak adtak igazat, "hiszen ő az idősebb és szakmailag a legfelkészültebb közülük".
   
Kondor Béla az egyik legfontosabb alkotó volt ebben az időszakban, ennek ellenére kevés tanulmány foglalkozik vele, munkásságáról mindezidáig nem készült egy alapos, átfogó nagymonográfia. A művészettörténész szerint részben talán azért, mert Kondor Béla művei olyan sokrétűek, hogy hozzájuk gyakran csak klasszikus ikonográfiai, ikonológiai módszerrel lehet közelíteni. "A köztudottan rendkívül művelt Kondor művészetének, néha csak a részletekben rejlő szerteágazó irodalmi, filozófiai utalásait nem könnyű értelmezni, megmagyarázni" - hangsúlyozta.
   
Jurecskó László azt is elmondta, hogy Duranci Béla, a kötet szerzője Kondor Bélával egy évben, 1931-ben született szlovák és bunyevác szülők gyermekeként, még kiskorában megtanult magyarul. Művészettörténet szakot végzett a belgrádi bölcsészkaron, 1962-ben eredetileg azért jött Budapestre, hogy diplomamunkájához a magyar középkori épületeket tanulmányozza és kutassa. 
   
A kötet bemutatóján Duranci Bélával Keserü Katalin művészettörténész és Jurecskó László beszélget. A galéria weboldalán - most első alkalommal - élőben követhetik figyelemmel az érdeklődők az eseményt.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés