bezár
 

art&design

2013. 04. 23.
Magyar Képzőművészeti Egyetem: Új lehetőségeket jelentenek az új restaurátor laboratóriumok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Differenciált oktatást és újabb együttműködéseket tesznek lehetővé a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég átadott restaurátor laboratóriumai.

prae.hu

Márciusban nyílt meg a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) két új restaurátor laboratóriuma. A megnövekedett kutatási kapacitás és a korszerű berendezések nemcsak növelik az MKE versenyképességét, de a hazai és a nemzetközi kutatási együttműködéseket is elősegítik. A műtárgyak alaposabb anyagvizsgálatát lehetővé tevő technikai eszközök a múzeumi és örökségvédelmi területen is nagy hiányt pótolhatnak.

Egy hónappal az átadás után a laboratóriumokban jóval több egyetemi órát tartanak, mint korábban, és a munka kiegyensúlyozottabbá vált. A diákok az új eszközöket a szakdolgozataikhoz szükséges kutatások elvégzéséhez máris használják.

A márciusi nyitás óta megélénkült az érdeklődés a restaurátor-tanszék berendezései, kapacitásai iránt. Egyeztetések indultak el a jövőbeni közös munka lehetőségéről az örökségvédelem területének képviselőivel, és konkrét restaurátori megbízások is kilátásba kerültek.

A régi restaurátor laboratórium felújításával és a második, új labor megnyitásával a munkaállomások száma mintegy a háromszorosára emelkedett. Ennek és a digitális képfeldolgozó rendszerrel ellátott új eszközöknek köszönhetően a munka hatékonysága nagymértékben nőtt. A kivetítő rendszerekkel az oktatás is korszerű hátteret kapott.

Az új berendezések új lehetőségeket nyitottak a restaurátori és a társtudomány-területek kutatási vonulataiban. Segítségükkel alaposabb anyagvizsgálati mérések végezhetők el, többféle képzés indítható be, és lehetőség nyílik újabb együttműködési projektek megvalósítására.

A további tervek szerint a kibővült kapacitású terekben az oktatás differenciáltabbá válik majd: helyet kaphat a korábban végzett restaurátor hallgatók kurzusszerű oktatása, valamint a műkereskedelemmel foglalkozó szakértők, művészettörténészek, régészek és más társtudományok képviselőinek a vizsgálatok rendszereinek áttekintésére irányuló képzése, továbbképzése.

Ezen kívül az MKE szorosabb és újszerű kutatásokba kezd a múzeumi és örökségvédelmi terület képviselőivel és természettudományos vizsgálatokkal foglalkozó egyetemi intézményekkel, kutatóintézetekkel (geológiai, mikrobiológiai, szerves és szervetlen kémiai stb.), illetve a meglévő kapcsolatok erősödése is várható.

A laboratóriumokban a felsorolt eszközök találhatók:

Sztereo mikroszkópok (asztali és állványos mozgatható mikroszkópok): 
ezekkel a kisebb nagyítási tartományokban dolgozhatnak, de az új berendezésekkel akár a 200-szoros nagyítás is elérhető. A tárgyak felszínének tanulmányozásához és a cseppanalitikai vizsgálatok biztos kiértékeléséhez adják meg a szükséges hátteret.

Átmenőfényes polarizációs mikroszkópok: ezekkel leginkább a vékonycsiszolatok, vékonymetszetek és szemcsepreparátumok vizsgálata folyik, széles nagyítási tartományban (10-1000x). Leginkább a szervetlen kristályos anyagok meghatározására használják (pl. pigmentek, ásványok, kőzetek), de emellett bármilyen átvilágításra alkalmas anyagcsoport vizsgálatára is alkalmasak (pl. faanyag meghatározás, textilvizsgálat stb.).

Ráesőfényes normál és lumineszcens mikroszkóp: itt a felső megvilágításban az átlátszatlan minták, leginkább a festett rétegekből vett minták keresztmetszet csiszolata vizsgálatható különböző megvilágítással, 10-500-szoros nagyítással. A anyagok, rétegek különböző megjelenése az eltérő sugárzásokban a rétegek felépítéséről, számáról, elváltozásairól stb. ad tájékoztatást.

Mobil röntgen berendezés: a könnyen szállítható berendezéssel festmények, szobrok átvilágítása történhet meg változó helyszíneken. Használatával a tárgyak alsó, nem látható rétegeiről, szerkezetéről kapunk információkat.

Az új eszközparkhoz számítógépes képfeldolgozó rendszerek is párosulnak, amelyekkel a korszerű dokumentációs adatrögzítés történik.

MKE Restaurátor Tanszék: http://www.mke.hu/info/restaurator.php



nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Platon Karataev: Napkötöző
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés