bezár
 

zene

2013. 04. 22.
Emlékgyűjtő akciót hirdet az Óbudai Danubia Zenekar
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Emlékgyűjtő programot hirdetett az Óbudai Danubia Zenekar hétfő esti évadzáró koncertjén. Az együttest húsz éve, 1993. április 24-én alapította meg az akkor még zeneakadémista karmester, Héja Domonkos, aki zeneigazgatóként azóta is irányítja a közös munkát.

prae.hu

A felhívás lényege, hogy a hallgatóság olyan kép- vagy hangfelvételeket, dokumentumokat, írásokat osszon meg a zenekarral és a nyilvánossággal, amelyek egyike méltán pályázhat Az elmúlt húsz év legemlékezetesebb Danubia-pillanata címre - közölte a zenekar az MTI-vel. 
   
A nagyszabású, többhónapos gyűjtés keretében a zenekar tagjai és a korábbi évadok programjában közreműködő neves szólisták, színművészek valamint vendég-karmesterek is gazdagítják majd az alkalmi emlékalbumot történeteikkel, felvételeikkel. 
   
Az akció a novemberi 11-ei évadnyitó koncertig tart, alkalmi zsűri dönti majd el, mely történetek és dokumentumok érdemlik ki az elismerést. Az eredményhirdetést a zenekar "hivatalos" születésnapi koncertjével egybekötve, december 9-én tartják meg, a Zeneakadémián.

Az anyagokat elektronikusan és hagyományos formában is várják. További információ a www.odz.hu honlapon, valamint a www.facebook.com/Óbudai Danubia Zenekar oldalon található.
   
Az Óbudai Danubia Zenekar ünnepi évada feleleveníti az elmúlt húsz év legszebb pillanatait. Decemberben Beethoven klasszikus IX. szimfóniája mellett eljátsszák a zenekar-alapító hegedűművész, a máig az együttesben muzsikáló Sándor László zeneszerző művét, amelyet a 20. születésnapra komponál. 
   
A harmadik bérletes hangversenyt januárban Petrovics Emil emlékének ajánlja az együttes, a zeneszerző három kompozíciója - az I. szimfónia, a Zongoraverseny és a Pál utcai fiúk című film zenéje - hangzik el. 
   
A fiatal muzsikusok első nyilvános fellépése a Néprajzi Múzeumban volt, ahol Strauss-keringőket és polkákat játszottak 1993. április 24-én, a Danubia-bál című esten. A név annyira megtetszett az együttes alapítóinak, hogy hamarosan ők is felvették a Danubia nevet.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés