bezár
 

építészet

2013. 04. 22.
Átadták a Hild János-díjat és a közterület-megújítási nívódíjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Aczél Gábor, Brenner János és Keresztes Sándor vehette át az idei Hild János-díjat a Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) éves országos konferenciáján, míg a közterület-megújítási nívódíjat a budapesti Új köztemető főbejáratának felújítása és a XIII. kerületi Országbíró lakótelep közterületi felújítása nyerte el.

prae.hu

A Hild-díjakat 1968 óta ítélik oda Hild János emlékére, aki nádori felkérésre az első fővárosi településrendezési tervet készítette. Páratlan években az egyéni szakmai teljesítményeket ismerik el, páros években városok kapják az elismerést az urbanisztika területén végzett kiemelkedő munkáért.

A 2013-as díjakat a MUT idei országos konferenciájának helyszínén, Mosonmagyaróváron adták át csütörtökön.
   
A szervezők által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közlemény szerint Aczél Gábor, Budapest egykori főépítésze nevéhez számos város rendezési terve fűződik. Korszakalkotónak bizonyult személyes teljesítménye Középső-Ferencváros rehabilitációs modelljének kialakításában és a megújítás irányításában. Közreműködésével készült el a Városfejlesztési Kézikönyv, amely több mint száz magyar város központjának megújításához kínált útmutatót.
   
Brenner János építészmérnök Németországban gyarapította szaktudását. A magyar urbanisztikában a rendszerváltás után, az új építési törvény megalkotása során tette le a névjegyét, azóta egyetemi tanárként sok éve segíti az urbanisztikában jártas közgazdász nemzedékek szakmai világlátásának szélesítését.
   
Keresztes Sándor egykori környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter rövid, de maradandó eredményeket hozó szakpolitikusi karrierje lezárulta óta csaknem két évtizede segíti a régió állami főépítészeként a Nyugat-Dunántúl városainak, községeinek szerves és összehangolt fejlődését - méltatta a díjazottat a MUT közleménye.
   
A MUT és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület által alapított díjban részesült X. kerületi Új köztemető főbejáratának színvonalas kialakítása a környezethez méltóan, példaértékűen történt - fogalmazott a közlemény. Mint írták, a négy tervező cég - a Partner Mérnöki Iroda Kft., az Innober-Wave Építőipari és Szolgáltató Kft., a Kasib Mérnöki Manager Iroda Kft. és az Avant-Garde Építész Stúdió Kft. -, valamint a kivitelező Magyar Aszfalt Kft. mintaszerűen összehangolt munkát végzett.
   
A XIII. kerületi Béke út tőszomszédságában fekvő Országbíró lakótelep közterületeinek magas színvonalú megújítása a Kert-Szín-Vonal Kft. tervei alapján, a Parkfenntartó Kft. kivitelezésében valósult meg, kiemelésre méltó ezen belül a vezető tervező, Gábor Péter tájépítész mérnök személyes teljesítménye - áll a MUT közleményében.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Beszámoló a 18. Velencei Építészeti Biennáléról
építészet

Interjú Monika Karczmarczykkal
Egy látogatásra érdemes új célpont

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés