bezár
 

színház

2013. 04. 22.
Tánc-Nagy-Hét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egyhetes rendezvénysorozat kapcsolódik a Magyar Táncművészeti Főiskolán (MTF) a tánc világnapjához, a szakma április 29-i ünnepéhez.

Szkéné színház

A Tánc-Nagy-Hét című programsorozat hétfői indító napján nyílt meg a tavaly elhunyt kiemelkedő koreográfus, Seregi László emléke előtt tisztelgő fényképkiállítás, amelyen Kanyó Béla fotóművész Seregi-balettekről készített felvételei láthatók. A megnyitót követően a koreográfus Sylvia című balettjének bemutató próbáját tekinthették meg az érdeklődők - közölte az intézmény az MTI-vel.
   
A táncjáték az idei végzős klasszikus balettművész osztály koncertvizsgájának egyik darabja, amelyet Szőnyi Nóra és Szakály György évfolyamvezető balettmester dolgozott át egyfelvonásos művé. A főszerepet Rónai András, az idei Rudolf Nurejev Nemzetközi Balettverseny egyik győztese alakítja.
   
Kedden és szerdán az Ifj. Nagy Zoltánról elnevezett színházteremben Nemzetek táncai a balettszínpadon címmel rendeznek tematikus előadást. A hét második felében, pénteken és szombaton nyílt nap keretében az érdeklődők megtekinthetik az intézményben zajló táncművészképzést. Szombaton szakmai órák után Megmutatjuk címmel rövid előadáson repertoár darabokból láthatnak részleteket a nézők. Szombaton köszöntik a 75 éves mestert, Gál Jenő professzor emerituszt.
   
A tánc világnapja gálaestet Szakály György rektor állítja színpadra a Fesztivál Színházban, ezen főiskolások is fellépnek.
   
A közlemény szerint a következő évadtól kezdve szorosabb lesz a kapcsolat a Magyar Állami Operaházzal, ősztől mintegy nyolcvan előadásban működnek közre a táncművészeti főiskolás hallgatók.
 
A főiskola továbbra is összpontosít a hazai koreográfusok műveinek bemutatására, az életművek megőrzésére. Jövőre Harangozó Gyula Térzene című egyfelvonásos táncjátékát tervezik felújítani.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés