bezár
 

film

2008. 10. 17.
Emberi jogok és perspektívák - 5. VERZIO Filmfesztivál Budapesten!
2008. november 4-9., Toldi mozi / Cirko Gejzír Filmszínház
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Emberi jogok és perspektívák - 5. VERZIO Filmfesztivál Budapesten! A fanatizmustól a kulturális túlélésig egy tucat témával foglalkozik az emberi jogokat előtérbe helyező Verzio Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál. November 4-9. között idén ötödik alkalommal kerül megrendezésre a hatnapos esemény.

prae.hu

A fesztiválra 300 nevezés érkezett, ötvenhét film kerül a közönség elé, 36 premier. A helyszínek idén a Toldi, a Cirko-Gejzír és az Örökmozgó mozik.

A Főprogram idén is kortárs, kreatív dokumentumfilmeket mutat be a világ minden tájáról. A filmek témái többek között: vallási és politikai fanatizmus, terrorizmus, nacionalizmus, szegénység, migráció, nemi identitás, politikai elnyomás, rasszizmus és kulturális túlélés.
Blind Loves
A Verzió Filmfesztivál fő programját 2005-től egészíti ki tematikus-filmtörténeti visszatekintő program, azaz retrospektív. Idén a Tükörcserepek Kína történelméből filmblokk a kínai történelem ellentmondásos pillanatait mutatja be különböző perspektívákból 5 film tolmácsolásában. Mivel idén 5 éves a Verzio, 5 olyan dokumentumfilm klasszikus is műsorra kerül, melyek új perspektívába helyezték a dokumentumfilm műfaját. Köztük olyan alkotások, mint Jean Rouch Egy nyár krónikái vagy Gazdag Gyula és Ember Judit A határozat című filmje.

A vetítések mellett szokás szerint idén is lesznek beszélgetések az alkotókkal,  szociológusokkal, amelyek egy-egy film kapcsán tabudöngető és kényes témákat feszegetnek. Idén is lesz diákverzió, mely mozizni, beszélgetni és kritikusan gondolkodni várja a középiskolásokat. A fesztivál keresztutak blokk idén a Lipcsei Dokumentumfilm Fesztivál (DOK Leipzig) 5 kiemelkedő alkotásáit hozza el Budapestre.

A versenyfilmeket a közönség zsűrizi. Az 1500 eurós Open Society Institute Közönségdíjat a legmagasabb és legtöbb szavazatokat kapó film viheti haza. A fesztiválra 650 és 800 forint között lehet jegyet váltani. Bérlet, amely minden moziban minden előadásra érvényes elővételben
4000, a fesztivál ideje alatt 4500 forintos áron kapható.

A fesztivál fővédnökei Jancsó Miklós és a Magyar Helsinki Bizottság.

Honlap:
www.verzio.ceu.hu

2008.november 4-9. Budapest
Toldi mozi / Cirko Gejzír Filmszínház / Örökmozgó Filmmúzeum
nyomtat

Szerzők

-- Forgács Nóra Kinga --


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Alex Garland: Polgárháború

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés