bezár
 

film

2013. 04. 21.
Ammen: dokumentumfilm-bemutató a Toldiban
2013. május 2. 19h, Toldi mozi, 1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky u. 36-38.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2013. május 2-án 19 órától mutatják be a budapesti Toldi mozi nagytermében Szabó Szonja Ammen című dokumentumfilmjét.

prae.hu

A bemutató vetítést 20 órai kezdettel kerekasztal-beszélgetés követi Szabó Szonja rendező, Szenczy Sándor baptista lelkipásztor, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány vezetője, György Péter esztéta, az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének igazgatója és Tiba Zsolt református lelkész részvételével. A beszélgetés moderátora Veiszer Alinda újságíró lesz.

A 2005 és 2012 között készült Ammen című dokumentumfilm egy kis Szatmár megyei falu, Szatmárcseke cigánysorának életébe nyújt betekintést. Szatmárcseke 1600 fős település az ukrán-román-magyar határon, Magyarország egyik legszegényebb régiójában. A rendkívüli mértékű munkanélküliség folytán a faluban mindennapos a nélkülözés, az emberek közmunkaprogramból, segélyekből élnek. A roma kisebbség létszáma évről évre nő. Az iskoláskorúak közötti aránya jelenleg ötven százalék. Az utca lakói egy amerikai pásztor vezetésével hat évvel ezelőtt "bemerítkeztek" és felvették a baptista vallást. Hozott-e változást a hit az életükbe? Segített-e a boldogulásukban? Mennyire kitartó, mély az istenhitük? Miért fontos a karizmatikusság? Lehet-e a vallás közösség összetartó erő? A film – többek között – ezekre a kérdésekre keresi a választ.

<iframe src="http://player.vimeo.com/video/22023788" width="420" height="236" frameborder="0" webkitAllowFullScreen mozallowfullscreen allowFullScreen></iframe>

Interjú Szabó Szonjával a prae.hu-n:
Tényleg műanyagflakonba vizelnek a darukezelők?

Szabó Szonja 1983-ban született Budapesten. 2007-ben szerzett diplomát a Színház és Filmművészeti Egyetemen adásrendező szakon, valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán kommunikáció szakon. Azóta szabadúszó rendezőként dolgozik.

Komoly dolgok című tévéfilmje elnyerte a 41. Magyar Filmszemlén az Országos Diákzsűri fődíját tévéfilm kategóriában. Kisjátékfilmjei: Roadmovie (2008), Turiszt (2013), Prágai hétvége (2013) Színházi rendezései: Veszedelmes (Tűzraktér, 2010), Fő az illúzió/Riviera (West Balkán, 2010), Zabhegyező (Tűzraktér, 2011).


Ammen stáb:

Rendező: Szabó Szonja
Producer: Huszár Viktor
Gyártó: HvD Produkció
Forgatókönyv: Szabó Szonja
Operatőr: Domokos Balázs, Szabó Szonja
Vágó: Szabó Szonja
Szereplők: Lakatos Tibor és Natasa, Danó Zoli és Brigitta, Horváth Mihály és Ildi, Zsigó Ferenc és Ildi, Kondor Lajos és Emese, Tiba Zsolt, Bartha Gyula



Jegyinformáció:

A vetítés és az egész esti program ingyenes, de regisztrációhoz kötött: regisztrálni a következő linkre kattintva lehet:
http://ammen.hvdprod.com/

(A férőhelyek korlátozott száma miatt, kérik a szervezők, hogy időben regisztráljon, aki szeretne részt venni a vetítésen.)


Az Ammen című film Facebook-oldala:
http://www.facebook.com/Ammen.dokumentumfilm

A HvDProdukció honlapja:
http://www.hvdprod.com/


(A filmet egy korábbi, még nem befejezett állapotában a Sirály pincéjében láthatta a közönség, akkor a rendezőnővel Spiró György író, Szabó Tünde szociológus és Tiba Zsolt, a filmben megszólaló református lelkész beszélgettek. Írásunk erről az eseményről a prae.hu-n:
Hit. Viták. Gondolatok egy dokumentumfilmről.)
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
A 14. Frankofón Filmnapokról
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés