bezár
 

art&design

2013. 04. 19.
Őskőkori barlang a szegedi Móra-múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Száz négyzetméter alapterületű őskori barlang-installáció épül a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. A különös építményt a május elején nyíló ősember-kiállításra készítik el a közgyűjtemény szakemberei.

prae.hu

Az múzeum egyik földszinti kiállítótermében helyet kapó, óriási méretű barlang megépítése mintegy egy hónapot vesz igénybe. A bő kétméteres belmagasságú barlangfolyosó kivitelezésén olykor egyszerre hatan dolgoznak. Az építmény vázát fa és gipszkarton adja, a falak hőkezelt hungarocell táblákból állnak, amelyeket speciális vakolattal vonnak be. A folyosót barlangrajzok fogják díszíteni.
   
Varga András, a kiállítást rendező muzeológus pénteken újságíróknak elmondta, hogy az őskori barlangok hangulatát megidéző installáció kiállítótereiben a hazai ősemberkutatás leletanyagából mutatnak be válogatást. A múzeum saját gyűjteményéből koponyamásolatok, arcrekonstrukciók, kőeszközök lesznek láthatók.
   
A kiállítás másik, tudománytörténeti része a nemzetközi kutatási eredményekről ad áttekintést.
   
A tárlat rendezői főként iskoláskorú érdeklődőkre számítanak. Céljuk, hogy a gyermekek számára a múzeum élményt nyújtó közeg legyen, ahol a múltat személyes valóságként élhetik át. A látogatók így magukra ölthetik a jégkori emberek öltözékét, és egy virtuális játék során ügyességüket is próbára tehetik dárdákkal állatokra vadászva.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés