bezár
 

art&design

2013. 04. 19.
Elhunyt Storm Thorgerson
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hatvankilenc esztendős korában csütörtökön elhunyt Storm Thorgerson grafikus, számos híres zenei album - köztük a Pink Floyd The Dark Side of the Moon című lemeze - borítójának megalkotója.

prae.hu

Thorgerson, aki hosszú évek óta rákban szenvedett, családja és barátai körében békésen távozott - idézte a művész családját a The Guardian online kiadása.
   
Legismertebb munkái között szerepeltek a Led Zeppelin, Peter Gabriel és a Muse lemezborítói. Egyedi stílusa miatt a lemezipar egyik legkiemelkedőbb alkotójaként tartották számon.
   
A Pink Floyd alapító tagjainak gyermekkori barátjaként ő irányította az együttes grafikai arculatának tervezését, egyik leghíresebb munkája a The Dark Side of the Moon album borítója volt, amelyen egy prizma szórja szét a színeket.

A The Dark Side of the Moon 1973-ban jelent meg, a lemez idén, március végén ünnepelte negyvenedik évfordulóját. Minden idők egyik legkelendőbb albuma lett, 1973 és 1988 között 741 hétig szerepelt az amerikai toplistákon, a briteken pedig harminc évig időzött. 
   
Ugyancsak Thorgerson tervezte az Atom Heart Mother című Pink Floyd-lemezt egy mezőn álldogáló magányos tehén képével, valamint a Wish You Were Here lángoló üzletemberes imázsát és az Animals albumon megjelenő Battersea erőmű képét a kémények közt repülő disznóval.
Grafikai alkotásai "elválaszthatatlan részei lettek a munkánknak" - fogalmazott honlapján Dave Gilmour, a Pink Floyd énekese és gitárosa.

Első találkozásukat felidézve leírta: tízévesnél kicsit idősebbek voltak, és Cambridge-ben, a folyóparton jöttek össze. Thorgerson mindig tele volt energiával, ötlettel, lelkesedéssel, ő volt a leghangosabb, és ez mit sem változott hosszú barátságuk alatt. "A munkám és magánéletem állandó erőforrása lett, nagyszerű barát, akinek a vállán kisírhatja magát az ember. Hiányozni fog" - méltatta Gilmour.
   
A halálhírre a Pink Floyd hivatalos honlapján is megjelent egy közlemény, amelyben az együttes "grafikus zseniként, barátként és munkatársként" búcsúzik a művésztől.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Platon Karataev: Napkötöző
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés