bezár
 

irodalom

2013. 04. 16.
Bencsik Orsolya képviseli Magyarországot
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tizenkilenc író lesz a vendége a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál részeként az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljának, Magyarországot egy vajdasági író, Bencsik Orsolya képviseli Akció van! című könyvével.

prae.hu

Karádi Éva, a fesztivál szervezője az MTI-nek kedden elmondta: azért esett Bencsik Orsolyára a választás, mert "friss, szemtelen, fiatalos módon nyúl a család és a vidéki élet hagyományos témáihoz".

Az 1985-ben Topolyán született író kötete a JAK-füzetek sorozatban jelent meg, Sopotnik Zoltán és Orcsik Roland szerkesztésében; és elnyerte a Szirmai Károly Irodalmi Díjat 2012-ben.
   
Az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja az európai országok kulturális intézeteinek (EUNIC) és budapesti nagykövetségeinek 2000 óta megrendezett közös programja.
   
"A partnerintézetek választják ki és hívják meg a fesztiválra az egyes országok egy-egy díjazott pályakezdő íróját. A legtöbb országban létezik olyan, mint nálunk a Bródy Sándor-díj, Finnországban például ilyen a legnagyobb finn napilap, a Helsinkin Sanomat díja" - fejtette ki Karádi Éva. Általában az elmúlt év legjobbjai közül választanak alkotót.

"Előfordul, hogy a könyv magyar vonatkozása a kiválasztás alapja, mint most az angol Emylia Hall és a skót Jessica Gregson elsőkönyves esetében" - fogalmazott a szervező.
   
Az európai elsőkönyves szerzők szombaton 14 óra 30 perctől három órán át mutatkoznak be a fesztivál Lázár Ervin termében. Az első pódiumbeszélgetést Gács Anna kritikus, a másodikat Forgách András író vezeti.
   
Az elsőkönyvesek művei eredeti nyelven is megtekinthetők és megvásárolhatók a könyvfesztiválra készült magyar nyelvű kiadványokkal, például a Lettre folyóirat tavaszi számával együtt a könyvfesztivál B65-ös standján. Pénteken az Európa Pontban egy egész napos európai írótalálkozót szerveznek a könyvfesztivál íróvendégeivel.

A délutáni beszélgetések résztvevői az elsőkönyvesek közül kerülnek ki.
A résztvevők közül Karádi Éva kiemelte a díszvendég ország, Olaszország elsőkönyves szerzőjét, Tommaso Giagnit, a portugál Joao Ricardo Pedrót és a szlovák Maria Modrovich-ot. Hozzátette: elsősorban érzékeny témaválasztásuk és a szövegek irodalmi minősége miatt érdemes odafigyelni ezekre az írókra.
   
Arra a kérdésre, hogy van-e olyan vendége a fesztiválnak, aki korábban a elsőkönyvesek fórumán szerepelt, Karádi Éva igennel felelt.
"A könyvfesztiválra jelent meg a svájci Arno Camenisch Alpesi trilógiája a L'Harmattan kiadó Valahol Európában sorozatában, Adamik Lajos fordításában" - mondta.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Bartók György szerzői estje a Fugában
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés