bezár
 

zene

2013. 04. 15.
Utcát neveznek el Radics Béláról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Emléktábla és szobor után utcát is elneveznek Radics Béláról, a legendás gitárosról Angyalföldön - közölte a XIII. kerületi önkormányzat hétfőn az MTI-vel. A névadó ünnepséget kedden délután tartják a Vőlegény utca és a Göncöl utca közötti területen.

prae.hu

Minden idők egyik legnagyobb magyar gitárosának alakját Tóth József (MSZP) polgármester, Pintér István, az iskolai évfolyamtárs - akivel együtt zenélt az Atlantis együttesben - és László András, a Radics Béla Emléktársaság elnöke idézi fel. Az utcanév- és a magyarázó tábla átadását követően az emlékezők átvonulnak a Vőlegény utcába, ahol megkoszorúzzák Radics Béla szobrát.
   
Az emléktársaság a fővárosnál kezdeményezte, hogy nevezzenek el a gitárosról közterületet. A XIII. kerületi képviselő-testület az eredeti Baba tér helyett azt javasolta, hogy a lakóhelyéhez közelebbi közterület vegye fel a rockzenész nevét.
   
Radics Béla 1946-ban született Angyalföldön. Iskolai tanulmányait a közeli Kilián György Általános Iskolában végezte. Géplakatos-tanuló éveit a Magyar Acélárugyárban töltötte. Itt a gyár zenekarának tagja lett, ahol megkapta első akusztikus gitárját.
   
Elsőként játszott Magyarországon Jimi Hendrix és Cream számokat, amelyekben jól érvényesült virtuóz gitárjátéka és hatásos előadásmódja. Zenélt a Sakk-Matt, az Alligátor, az Aréna, a Nevada, a Tűzkerék és a Taurus együttesekben.
   
1982-ben a Megyeri úti temető 50-es parcellájában helyezték örök nyugalomra. Sírkövének árát rockzenészek gyűjtötték össze, sírfelirata: "Minden idők legnagyobb magyar gitárosa.

Legyen neki könnyű a föld!" Emlékére egykori lakóházán táblát, 2005 októberében szobrot (Kovács Károly alkotása) állítottak a XIII. kerületi Gyöngyösi utcában. Életéről, munkásságáról eddig három könyv jelent meg.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés