bezár
 

art&design

2013. 04. 12.
Katarba kerül Picasso híres festménye, a Gyermek galambbal
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A megadott határidő lejártáig nem sikerült brit vevőt találni Picasso híres festményére, a Gyermek galambbal című alkotásra, amelyet a szigetország így kénytelen átengedni egy katari vevőnek.

prae.hu

A brit kulturális tárca tavaly rendelt el ideiglenes kiviteli tilalmat a képre, amely 89 éve az első jelentős Picasso-alkotások között volt, amely egy szigetországi gyűjteménybe került. A tilalom célja az volt, hogy továbbra is Nagy-Britanniában tartsák Picasso e híres munkáját, amely 1901-ben készült a festő kék korszakának előhírnökeként. Az alkotás egy színes labda mellett álló gyermeket ábrázol két kezében tartott galambbal.
   
A festményt arisztokrata tulajdonosai 1974-ben kölcsön adták egy közgyűjteménynek, a Gyermek galambbal 2010-ig a londoni National Galleryben volt látható, majd a Courtauld Gallery Picasso-kiállításába került. A mű árverezésére az Aberconway család 2012 tavaszán adott megbízást a Christie's aukciós háznak. A vételár 50 millió font körüli összeg.
   
A kiviteli tilalom decemberben lejárt, így a szigetországnak ki kell engednie kezéből a festményt, amely május 27-ig látható a Courtauld Galleryben. Utána rövid időre visszakerül az aukciós házhoz, majd - amennyiben a Le Figaro című francia lap információi helytállónak bizonyulnak - Katarba megy.

Az öbölmenti állam a közelmúltban rekordot jelentő 250 millió dollárért vásárolt meg egy Cézanne-festményt is, mindez szakértők szerint egyértelmű jele annak, hogy Katar komoly szereplőjévé válik a műkincspiacnak - jelentette a BBC brit hírszolgáltató.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés