bezár
 

zene

2013. 04. 09.
Grigorij Szokolov ismét fellép Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az MVM Koncertek sorozatában lép fel újra Budapesten Grigorij Szokolov orosz zongoraművész, aki szerda este a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Schubert Négy impromptüjét, a Három zongoradarabot és Beethoven B-dúr ("Hammerklavier") szonátáját szólaltatja meg.

prae.hu

Grigorij Szokolov egyike Oroszország legünnepeltebb művészeinek. Bachtól Schönbergig terjed széles repertoárja. Előadásmódjának pontossága a közönséget, a kritikusokat egyaránt megragadja. A budapesti közönségnek eddig többek között Bachot, Beethovent, Brahmsot, Schubertet, Schumannt, Szkrjabint játszott - közölte az esteket szervező Jakobi Koncert az MTI-vel. 
   
A Szentpéterváron született Grigorij Szokolov tehetsége már ötéves korában megmutatkozott. Tanulmányait egy speciális zeneiskolában kezdte, majd 1960-ban a konzervatórium tanulója lett, alig tizenkét éves korában lépett először nyilvánosság elé.
   
Négy évvel később, 1966-ban a zsűri egyhangú döntésével megnyerte a 3. Nemzetközi Csajkovszkij Zongoraversenyt. A fiatal tehetség sikerét koncertkörutak követték a Moszkvai Filharmonikus Zenekarral Olaszországban, Portugáliában és Németországban, majd Észak-Amerikában és a Közel-Keleten.
   
Azóta fellépett a bécsi Musikvereinsaalban, a berlini Filharmóniában, az amszterdami Concertgebouw-ban és a New York-i Carnegie Hallban, Londonban, Salzburgban, Tokióban, Párizsban, Rómában, Madridban.

Olyan együttesek voltak a partnerei, mint a New York-i, a drezdai, a müncheni és a varsói filharmonikusok, a lipcsei Gewandhaus, a milánói Scala és a zürichi Tonhalle Zenekara, valamint a Bambergi Szimfonikusok és a Helsinki Rádiózenekar. Dolgozott a világ vezető karmestereinek nagy részével, mostanra az MVM Koncertek állandó vendége.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés