bezár
 

színház

2013. 04. 08.
Meghalt Löffler István, a Madách Kamara titkára
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Meghalt Löffler István, a Madách Kamara Színház művészeti titkára. A színházi szakembert szombaton, életének 75. évében érte a halál.

Szkéné színház

Löffler Istvánt, az egykori Madách Kamara Színház legendás művészeti titkárát a Madách Színház és az Örkény István Színház saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek - tudatta a két budapesti színház az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben.
   
Löffler István 1939. január 29-én született. 1959-től, húszéves kora óta volt a Madách Színház tagja. Ez volt első és egyben utolsó munkahelye, 2003-ban innen ment nyugdíjba.
   
Löffler István színpadi díszítőként évekig a legnehezebb fizikai munkát végezte, az állandó létszámhiány miatt szinte éjjel-nappal a színházban volt - emlékezett meg róla Götz Béla díszlettervező. "Intelligenciája, színházszeretete és zenei műveltsége - különleges opera felvételeit a Bartók Rádióban mutatta be - hamarosan kiemelte őt társai közül" - idézte fel a díszlettervező.
   
Mint írta, először helyettessé, majd színpadmesterré nevezték ki. Olyan csapatot épített maga köré, amely őt nem főnöknek, hanem szinte családfőnek tekintette. Amikor 1977-ben megüresedett a Madách Kamara Színház művészeti titkári széke, Ádám Ottó Löffler Istvánt nevezte ki a feladatra.
   
"Ettől kezdve Ő lett apja, anyja, magántitkára és önkéntes szolgája mindannyiunknak abban a házban. Szezonban reggel kilenctől éjfélig minden nap számíthattunk rá, ha Hofi játszott, akkor hajnalig is velünk maradt. Régi díszítőinek lakásügyeit és Mensáros külső fellépéseit egyforma gonddal intézte" - olvasható a visszaemlékezésben. 
   
Löffler István halálával végleg búcsúznak szűkebb otthonunktól, a Madách Kamara Színháztól is, amelynek épületében ma már az Örkény Színház működik - írta.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés