bezár
 

film

2013. 04. 27.
Útkeresők Német Dokumentumfilm Klub a DocuArt Filmművészeti Központban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hogyan találják meg a helyüket a fiatalok egy átalakulóban lévő, az identitását újra megtalálni kezdő Németországban? Mit jelent németnek lenni egy multikulturális társadalomban? Milyen kérdésekkel és döntési helyzetekkel kell megküzdenie a mai német fiataloknak? Német Dokumentumfilm Klub Útkeresők címmel a DocuArt Filmművészeti Központban 2013. március 5-től június 11-ig, 8 alkalommal, kétheti rendszerességgel.

prae.hu

A filmklub elsődlegesen egy korrajz megjelenítésére tesz kísérletet a mostani, merőben más személyiségjegyekkel rendelkező fiatal generációról, valamint arról a kortárs német kultúráról, melyben ez az útkereső fiatal generáció felnő. A filmklub célja, hogy egy tágabb kontextusba elhelyezve, több generációt bemutatva láttassa helyzetüket, érintve a német kultúra és társadalom minden aspektusát.
 
A filmeket eredeti nyelven, angol felirattal vetítik.

Minden alkalommal meghívott előadók beszélnek a filmek témájáról és lehetőség nyílik a felmerült kérdések megvitatására is.

A program a budapesti Goethe Intézet együttműködésével és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg!

Belépő:
Teljes árú jegy: 600 Ft
Diák jegy: 450 Ft

Helyszín: DocuArt Filmművészeti Központ, Budapest, IX. Erkel u. 15.
Internet: www.docuart.hu
E-mail: info@docuart.hu


Program

Még előttünk álló vetítések:

5.) 2013. április 30. 18 óra
Neukölln Unlimited
Agostino Imondi, Dietmar Ratsch, színes, német dokumentumfilm, 96 perc, 2009/2010

6.) 2013. május 14. 18 óra
Nichts ist besser als gar nichts
Jan Peters, színes, német dokumentumfilm, 89 perc, 2010

7.) 2013. május 28. 18 óra
Wadans Welt
Dieter Schumann, színes, német dokumentumfilm, 100 perc, 2010

8.) 2013. június 11. 18 óra
Gerhard Richter - Painting
Corinna Belz, színes, német dokumentumfilm,97 perc, 2011


Elmúlt vetítések:

1.) 2012. március 5. kedd 18 óra
This Ain't California
Marten Persiel, színes, német dokumentumfilm, 99 perc, 2011/2012

2.) 2012. március 19. kedd 18 óra
Full Metal Village
Sung Hyung Cho, színes, német dokumentumfilm, 90 perc, 2006

3.) 2013. április 2. 18 óra
Rhythm Is It!
Thomas Grube, Enrique Sánchez Lansch színes, német dokumentumfilm, 100 perc, 2004

4.) 2013. április 16. 18 óra
Prinzessinnenbad
Bettina Blümner, színes, német dokumentumfilm, 92 perc, 2007


Bővebben a programról

5.) 2013. április 30. 18 óra
Neukölln Unlimited
R.: Agostino Imondi, Dietmar Ratsch, színes, német dokumentumfilm, 96 perc, 2009/2010
A 3 testvér Hassan, Lial és Maradona sikeres táncosok és zenészek, ám családjukat az a veszély fenyegeti, hogy deportálják őket Németországból. A tinédzserek elhatározzák, hogy tehetségüket próbálják meg felhasználni családjuk megmentésére. A nagy nyomás azonban megterheli családi kapcsolataikat, a sikerig vezető út pedig hosszúnak és küzdelmesnek bizonyul.

6.) 2013. május 14. 18 óra
Nichts ist besser als gar nichts
R.: Jan Peters, színes, német dokumentumfilm, 89 perc, 2010
Amikor Jan Peters véletlenül a külföldre utazó barátnőjénél hagyja pénztárcáját, a filmrendező férfi minden pénz nélkül találja magát a Frankfurti Reptéren. Zsebében egyedül egy jegytömb van, amivel a tömegközlekedést tudja használni. Már hallott róla, hogy vannak, akik kevés fizetésüket azzal egészítik ki, hogy turistacsoportokat kísérnek végig a városon, ezért úgy dönt, ő is ezzel a módszerrel vágja ki magát szorult helyzetéből.

7.) 2013. május 28. 18 óra
Wadans Welt
R.: Dieter Schumann, színes, német dokumentumfilm, 100 perc, 2010
Wismar egy 45.000 lakost számláló város, 120 km-re keletre Hamburgtól, ahol minden harmadik család jövedelme a térség egyetlen nagyvállalatától, a Wadans Yard nevezetű hajógyártól függ. A gyárat 2008-ban egy orosz befektető felvásárolja, így látszólag a jövő biztonságosnak tűnik a munkások számára, ám hirtelen kitört a gazdaság világválság, mely Wadans Yard-ot is eléri. A versenyfutás az idővel elkezdődik.

8.) 2013. június 11. 18 óra
Gerhard Richter - Painting
R.:Corinna Belz, színes, német dokumentumfilm,97 perc, 2011
A világ egyik legnagyobb élő festője, a német művész Gerhard Richter majd fél évszázadot töltött azzal, hogy kisérletezzen a különféle művészi technikák és ötletek között. A köztudottan médianyílvánosságot kerülő művész beleegyezett, hogy Corinna Belz kamerája elé álljon…

1.) 2012. március 5. kedd 18 óra
This Ain't California
R.: Marten Persiel, színes, német dokumentumfilm, 99 perc, 2011/2012
A This Ain’t California az élni vágyás megünneplése, egy kortárs dokumentarista kirándulás a gördeszkások NDK-beli világába. A coming-of-age történet három fiatalról szól, akik óriási szenvedéllyel rajonganak utcai sportjuk iránt, amelyet egyébként elítélendő hobbinak bélyegeztek. A punk tündérmese a szórakozás felforgató erejéről szól egy olyan NDK-ban, amely elveszítette a kapcsolatot a polgáraival. Három főhősünk történetét a hetvenes évekbeli gyerekkoruktól kezdve, a nyolcvanas évekbeli tinédzserkorukon át egészen az NDK 1989-es megszűnéséig követhetjük.


2.) 2012. március 19. kedd 18 óra
Full Metal Village
R.: Sung Hyung Cho, színes, német dokumentumfilm, 90 perc, 2006
A film etnográfiai tablóval indul egy picinyke kis Északkelet-Németországban található közösségről, amit Wackennek hívnak. Színről-színre ismerjük meg a közösség figuráit. Találkozhatunk a helyi tejtermelővel, a közösség kövér vezetőjével, akinek örökké cigaretta lóg a szájában, a közösség templomba járó tagjaival éppúgy, mint a fiatalokkal, akik arról álmodnak, hogy kijussanak Wackenből a felnőttek világába. Ahogy megismerkedünk ezzel a tipikus vidéki német falucska hétköznapi szereplőivel, úgy tárul elénk a falu másik arca, a minden évben megrendezésre kerülő metál zenei fesztivál…

3.) 2013. április 2. 18 óra
Rhythm Is It!
R.: Thomas Grube, Enrique Sánchez Lansch színes, német dokumentumfilm, 100 perc, 2004
Berlin, 2003. január. Az ipari kikötőben egy használaton kívüli omnibuszremízben huszonöt nemzetet képviselve 250 berlini gyerek és fiatal táncolja Sztravinszkij Tavaszi áldozatát Royston Maldoom koreográfiájára, a Berlini Filharmonikusok zenéjére. A film három fiatalt kísér figyelemmel a próbák három hónapja alatt. Marie-t, aki főiskolai diplomája miatt aggódik; Olayinkát, aki csak nemrég érkezett háborús árvaként Nigériából Németországba; és Martint, aki saját belső korlátaival küzd. A Rhythm is it! a zene megbabonázó erejéről szóló film, tele szenvedéllyel, tisztelettel és életörömmel.

4.) 2013. április 16. 18 óra
Prinzessinnenbad
R.: Bettina Blümner, színes, német dokumentumfilm, 92 perc, 2007
Három 15 éves lány útkereséséről szól ez a dokumentumfilm. Mindhárom lány Berlin egyik legszegényebb és legtöbb bevándorlót számláló kerületében lakik, ahol nemcsak a környék nehézségeivel, de a pubertáskor adta kihívásokkal is meg kell küzdeniük. Klara sorsa a legmagávalragadóbb a történetben. Az ő példáján keresztül válik világossá, hogy a gyerekeknek milyen nagy szükségük van az iránymutatásra, a példaképre, és hogy az apa figura megléte mennyire nélkülözhetetlen egy gyermek életében.



nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Csáki László: Kék Pelikan
A 14. Frankofón Filmnapokról

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés