bezár
 

színház

2013. 03. 26.
Jurij Ljubimovot visszahívták a Tagankába
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Visszahívták az általa alapított moszkvai Taganka színházba Jurij Ljubimov neves orosz rendezőt - jelentették be a teátrum vezető színészei keddi sajtótájékoztatójukon.

Szkéné színház

Feliksz Antyipov, Tyimur Badalbejli, Dmitrij Muljar és Ljubov Szeljutyina szerint el kell ismerni, hogy megbukott a kísérlet, a nemzetközi hírű színházi szakember nélkül nem működik és nem is fejlődik a Taganka.
Tyimur Badalbejli kijelentette: ez nem most derült ki, hanem előre meg lehetett jósolni. "Hosszú hónapok kínlódása, hazugságai, a tények elferdítése után egyszerűen ki szerettük volna mondani azt, ami nyilvánvaló és ami már rég a nyelvünkön volt" - fogalmazott a színész.

Hozzátette, hogy nem az egész színházat képviselik, de igazságtalannak tartják azt, hogy Jurij Ljubimov, aki az általa alapított színházban élt és dolgozott, nincs a teátrum falai között.
   
A Taganka színészei tudják, nem rajtuk múlik és nem is a társulat többségén, hogy visszatér-e a színházba Ljubimov, hanem a rendező és Szergej Kapkov, az orosz főváros kulturális osztályvezetőjének péntekre tervezett találkozójától. 
   
A 95 éves rendező a lenta.ru orosz hírportál tudósítása szerint kijelentette: bocsánatkérést vár a Taganka színészeitől, akik azt kérték, hogy térjen vissza hozzájuk. "Mi vagyok én, kutya?" - reagált kissé ingerülten Ljubimov. "Nem ilyen egyszerű ez a dolog, mint amilyennek kívülről látszik. Úgy döntöttek, hogy komolyan megvitatják ezt a kérdést március 29-én. Még nem tudok semmit sem mondani. Meghallgatom őket, hogyan gondolkodnak és milyen formában" - reagált a híres szakember.
   
Szergej Kapkov korábban azt nyilatkozta, hogy biztos a megbeszélések sikerében.  
   
A lenta.ru szerint az orosz sajtóban elterjedt, hogy Jurij Ljubimov visszatérése a Tagankába már eldöntött kérdés. 
   
Jurij Ljubimov 2011 júliusában hagyta el az 1964-ben alapított moszkvai Taganka színház művészeti vezetői és igazgatói posztját a társulattal kialakult ellentétek miatt.

A lenta.ru emlékeztetett arra, hogy a színészek megtagadták, hogy színpadra álljanak egy csehországi vendégszereplésen, amíg nem fizetik ki a gázsijukat. Jurij Ljubimov kapzsisággal és szakmaiatlansággal vádolta a társulatot. A konfliktus tovább éleződött és Ljubimov végül elhagyta a Tagankát, a munkát a Vahtangov színházban, illetve az Ermitázs színházban folytatta.
   
A Taganka művészeti vezetője és igazgatója 2011-ben Valerij Zolotuhin színész lett, de az idén március elején egészségi állapotára hivatkozva lemondott posztjáról, amely azóta üresen áll.
   
A múlt szerdán Jurij Ljubimov levélben fordult az orosz főváros kulturális vezetőjéhez és kilátásba helyezte, hogy kénytelen letiltani a dramaturgiája és rendezése alapján készült darabokat a Tagankában, mivel azokat "figyelmetlenül játsszák, önkényesen változtatnak a jeleneteken". Szerinte ez nemcsak neki, hanem a jövőre 50 éves színháznak is komoly károkat okoz.
   
A világhírű orosz rendező A szecsuáni jólélek, a Tartuffe, A Mester és Margarita, a Vlagyimir Viszockij, Az ész bajjal jár és az Arabeszkek című darabjainak előadását tiltaná le a Taganka színházban.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés