bezár
 

színház

2008. 10. 15.
Előadóművészeti törvény - szakmai szervezetek a tervezet mellett
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Közös szándéknyilatkozatot adott át az előadóművészeti törvény tervezetének támogatásáról tizenhat szakmai szervezetek képviselője Hiller István oktatási és kulturális miniszternek kedden, a budapesti Új Színházban.

Szkéné színház

"Az a két év, ami mögöttünk van, a kulturális politika és a színház magyarországi kapcsolatának igen izgalmas, és remélem, hosszú időn keresztül emlékezetes korszaka" - utalt Hiller István a szándéknyilatkozat átadása előtt a jogszabály hosszúra nyúlt előkészítésére.

A miniszter bejelentette: a törvényjavaslatot két héten belül a kormány elé terjeszti, ezután kerülhet a tervezet az Országgyűlés elé. Hiller István szerint a szakmai szervezetek összefogása "a politikai döntéshozókra igen komoly hatással volt", a tárcavezető így jobb esélyét látja a jogszabály elfogadásának, mint néhány héttel ezelőtt.

Mint hozzátette, a parlamenti szavazást megelőzően mindegyik frakciót megkeresi majd és mindenkivel tárgyalni fog: "ebben a dologban nekem nincs ellenzék és kormánypárt, csak olyanok, akik szeretnék és akarják, hogy a magyar előadóművészet jobb körülmények között működjön" - fogalmazott a kulturális tárca vezetője.

Hiller István úgy vélte, egyik országgyűlési frakció sem ellenérdekelt a törvény elfogadásában, ezért reményét fejezte ki, hogy az év végére a jogszabály elfogadásáról számolhat be.

Csizmadia Tibor, a Magyar Színházi Társaság elnöke elmondta: a szabályozásnak többek között azért örül, mert ezen keresztül az előadóművészeti szakma igényeit jobban lehet majd definiálni, egyben figyelembe venni. Kiemelte azt a kompromisszumkészséget, amelyet a tervezet vitájának utolsó szakaszában a művészeti szervezetek részéről tapasztalt.

Márta István, az Új Színház igazgatója megjegyezte, három-négy ponton várhatók még viták a parlamenti szakaszban, így például az Előadóművészeti Tanács összetételével vagy háttértanulmányokkal, modellszámításokkal kapcsolatban.

A tizenhat színházi, zenei és táncművészeti szervezet vezetője által aláírt szándéknyilatkozat kiemeli: Magyarországon először készült előadóművészeti törvény, és ennek szükségességét senki nem vitatja.

A dokumentum szerint a jogszabály "átláthatóvá és kiszámíthatóvá teszi" a finanszírozást, munkajogi téren is elismeri a előadóművészeti munkavégzés sajátosságait, és segíti a minőségi kultúraközvetítést.

A törvény "figyelembe veszi és védi a magyar színházi struktúra nemzeti sajátosságait, ugyanakkor kinyitja a kaput olyan formációk előtt is, amelyek jelenleg a rendszer perifériáján mozognak" - fogalmaz a dokumentum.

A törvénytervezet támogatásáról szóló szándéknyilatkozatot a Magyar Színházi Társaság, a Magyar Zenei Tanács, a Magyar Táncművészek Szövetsége, a Művészeti Szakszervezetek Szövetsége, a Független Színházak Szövetsége, a Vidéki Színházak Igazgatóinak Egyesülete, a Budapesti Színigazgatók Egyesülete, a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetsége, a Színházi Dramaturgok Céhe, a Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társasága, a Színházi Kritikusok Céhe, a Magyar Bábművészek Szövetsége, a MASZK Országos Színészegyesület, a Magyar Hivatásos Tánc- és Balettegyüttesek Egyesülete, a Magyar Színházrendezői Testület, valamint a Gyermek- és Ifjúsági Színházak Nemzetközi Szövetsége (Assitej) Magyar Központjának vezetői írták alá.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés