bezár
 

színház

2013. 03. 26.
Színházi világnap: Erdélyben is ünnepelnek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Több rendhagyó eseménnyel készülnek megünnepelni a színházi világnapot az erdélyi teátrumok, amelyek előadásokon kívül koncertekkel, színháztúrával és egyéb rendezvényekkel akarják közelebb hozni a közönséget a színházhoz.

Szkéné színház

Március 27-én, a színházi világnapon a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház három előadással és egy rendkívüli zenei eseménnyel ünnepel - írta a kedden Krónika című erdélyi napilap.
   
Elsősorban a fiataloknak szól a Cimborák Bábszínház Kire ütött ez a gyerek? című produkciója. A Janikovszky Éva művei alapján készülő bábelőadás érdekessége, hogy a világnapra való tekintettel a nézők egy része a kulisszák mögé is beülhet és a háttérből figyelheti a színészek munkáját. Ezt követően Mátray László Egy őrült naplója című egyéni előadása látható, majd a Zakariás Zalán által rendezett Tesztoszteron című vígjátékot láthatják a szentgyörgyiek.

A világnapi programot egy rendkívüli zenei esemény zárja, első koncertjét tartja a színház művészeiből álló Tesztoszteron Zenei Alakulat a színház előcsarnokában. A koncerten a társulat valamennyi színésze fellép.
   
A Csíki Játékszín a Karnebál című előadást tűzi műsorra, amely Ion Luca Caragiale román drámaíró D’ale carnavalului című művének Parti Nagy Lajos által átdolgozott változatából készült.
   
Egész napos programmal készül a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház is, amely kulisszatúrát szervez, a színház előcsarnokában pedig megnyílik a Figura Kávézó, ahol díszlet-, jelmez-, kellék- és plakátkiállítás, valamint plakát- és szórólapbörze várja az érdeklődőket, illetve az egyik teremben korábbi népszerű előadásokat vetítenek.

A társulat színésze, Mosu Norbert-László Az iduri szörny című drámájának felolvasószínházi bemutatójára is sor kerül, este pedig a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Bernarda Alba háza című vendégprodukcióját tekintheti meg a közönség.
   
A Szatmárnémeti Északi Színház nyílt napot szervez, ebből az alkalomból az érdeklődők körbejárhatják az intézményt és betekintést nyerhetnek a kulisszák mögé. 
   
A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata három előadást tűz műsorra március 27-én és 28-án a színházi világnap jegyében, saját produkciói közül a Mélybent (Éjjeli menedékhely) és a Rómeó és Júliát, illetve a Milka című lengyel és román nyelvű vendégelőadást.
    
A világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) bécsi közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. A szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet a színházművészet, tágabb értelemben a kultúra fontosságára, tisztelegjenek a színészek, színházi dolgozók előtt és kérjék a közönség szeretetét, támogatását.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról

Más művészeti ágakról

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés