bezár
 

art&design

2013. 03. 26.
Pusztul a koronkai Tholdalagi-kastély
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tovább pusztul a Marosvásárhellyel szomszédos Koronkán álló, francia tulajdonba került Tholdalagi-kastély - írja keddi számában az erdélyi Krónika napilap.

prae.hu

A Krónika riportja szerint a kastély már 2005-ben meglehetősen rossz állapotban volt, amikor Jean-Claude Moscovici francia üzletember 25 ezer euróért (mintegy 7,5 millió forintért) megvásárolta az örökösöktől. Azóta a tulajdonos egy ideiglenes tetőjavításon kívül szinte semmit nem tett az épület megmentéséért. A romos épület hajléktalanok tanyájává vált, ajtóit, ablakait ellopták, padlóját felszedték. 
   
A helybéliek már arra gyanakszanak, hogy az új tulajdonos rosszhiszemű vásárló volt, csak az 1,7 hektáros telket akarta megszerezni, és szándékosan hagyja pusztulni a műemléket. Egyelőre haladékot kért és kapott az önkormányzattól a helyreállítási munkálatok elkezdésére. A polgármesteri hivatalnak legutóbb azt ígérte, hogy májusig bemutatja az épület helyreállításának a terveit. 
   
A település korábbi és jelenlegi polgármestere is a kivárás híve volt. Egyikük sem próbálta bírságolással rákényszeríteni az új tulajdonost a munkálatok elkezdésére. Egy Koronkára költözött fiatal jogász, Daniel Chesa - aki önkormányzati képviselői tisztséget is nyert a községben - óriásmolinót készített és tűzött ki, amelyen román és magyar nyelven biztatja a falu lakóit és önkormányzatát: "Mentsük meg a Tholdalagi-kastélyt!"
   
A Krónika által megszólaltatott szakértők szerint a 17. században épített, majd a 19. században megnagyobbított és átépített Tholdalagi-kastély még mindig helyreállítható lenne.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés