bezár
 

art&design

2013. 03. 26.
Restaurálják a gödöllői kastély oroszlános mellvédjeit és őrbódéit
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Felújítják a Gödöllői Királyi Kastély főbejáratához vezető oroszlános kőkorlátokat és az őrbódékat - tájékoztatta az MTI-t a kastély kommunikációs munkatársa.

prae.hu

Tüske Boglárka a munkálatokkal kapcsolatban elmondta, hogy az időjárás viszontagságai - elsősorban a csapadék - miatt a kőkorlátok felszíne és talapzata rossz állapotba került, de a mellvédet díszítő kőoroszlánok is restaurálásra szorulnak, a felvezető út elején álló két őrbódénak pedig a tetejét tisztítják meg.
   
A kastély főbejáratát az íves kocsifelhajtókkal összekötő út két oldalának oroszlánokkal díszített kőkorlátja az 1740-es években készült. Legutóbb 1996-ban restaurálták, amikor a korlátot szétszedték, felújították, majd ismét a helyükre tették. „Az eltelt több mint másfél évtizedben azonban jelentősen romlott a sóskúti típusú durva mészkőből faragott műemlékek állapota” – mutatott rá a kastély munkatársa. 
   
A tavaszi felújítás során a kőkorlátot ismét elbontják, mert csak így lehet a talpköveket minden oldalról megszilárdítani és kialakítani a megfelelő szigetelést, illetve megerősítik összecsapolásukat. A restaurátorcsapatot Varga Zoltán Zsolt gödöllői kőrestaurátor vezeti, a mellvéd felújítása május elejére készül el.
   
A kőkorlát és a két őrbódé az NKA Építőművészet és Örökségvédelem Kollégiuma támogatásával, 7 millió forintból születik újjá, a költségek felére még 2012-ben nyert támogatást a Gödöllői Királyi Kastély.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
(Súlyosan elfogult vélemény)
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés