bezár
 

irodalom

2013. 03. 25.
Két monográfia az ecsedi Báthoriakról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az ecsedi Báthoriak a XV.-XVII. században című monográfiát, valamint az 1458 és 1493 között tevékenykedő ecsedi Bátori István országbíróról szóló politikai életrajzot mutatják be kedden Nyírbátorban.

prae.hu

Szabó Sarolta, a nyírbátori Báthori István Múzeum igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a család történetéről szóló, a múzeum gondozásában megjelent monográfiát ő szerkesztette C. Tóth Norberttel.

A kötetben szereplő tíz tanulmányt az ötszáz éves nyírbátori stallum tiszteletére a múzeum által 2011-ben rendezett konferencia anyagából válogatták.
   
A nyírbátori stallum, vagy más néven templomi ülőpad-bútorzat az Itálián kívüli reneszánsz bútorművesség első alkotása, amelyet a Báthori család készítetett - tette hozzá az igazgató.
   
A kiadvány többek között a nyírbátori stallummal, valamint a Báthori család történetével foglalkozik, emellett egyes családtagok politikai pályafutását is ismerteti. A 213 oldalas kötetben olvasható tanulmány a Báthoriak Szlavóniában, valamint a reformációban betöltött szerepéről is. Az Élet a halál után című írás korabeli dokumentumok és hiteles források alapján Báthory Erzsébet személyét a valósághoz leginkább hűen próbálja bemutatni.  
   
Az Ecsedi Bátori István - Egy katonabáró életpályája 1458-1493 című kötet két szerzője Horváth Richárd és Neumann Tibor, az MTA Bölcsészettudományi Központ Történettudományi Intézetének munkatársai. 
   
Szabó Sarolta kiemelte, hogy Bátori Istvánnak Nyírbátor városa nagyon sokat köszönhet. A város ma meglévő két műemlék templomát az ő idejében kezdték el építeni. Bátori István erdélyi vajda, országbíró és koronaőr is volt, és 1479-ben Kinizsi Pállal együtt a törökök ellen Kenyérmezőnél győztes ütközetet vívott. Életéről és pályájáról nem készült eddig összefoglaló mű. 
   
A Történettudományi Intézet új sorozatában (Magyar Történelmi Emlékek – Értekezések) megjelent kötet a politikai életrajz kategóriájába tartozik - hangsúlyozta az igazgató.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Horváth Iván (1948-2024)
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés