bezár
 

art&design

2013. 03. 22.
Megnyitott a 33. Budapesti Tavaszi Fesztivál
2013. március 22. - április 7.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Március 22-én, pénteken a Magyar Nemzeti Múzeumban a Vonzások és változások – 18-19. századi magyar festészet magángyűjteményekben című kiállítással együtt megnyílt a 33. Budapesti Tavaszi Fesztivál.

prae.hu

Az eseményen tiszteletét tette a közélet számos neves személyisége, így felszólalt Balog Zoltán miniszter az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviseletében, Tarlós István főpolgármester, a fesztivál védnöke; Dr. Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, Fertőszögi Péter művészettörténész, a KOGART Alapítvány kuratóriumának elnöke és Vitézy Zsófia, a Budapesti Tavaszi Fesztivál igazgatója.

Balog Zoltán beszédében elmondta, Budapest és a kultúra egymástól elválaszthatatlan, a főváros kulturális értékei, rendezvényei pedig az ország többi részére is kihatnak. A miniszter úr büszke arra, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál olyan világnagyságokat hoz el idén is Magyarországra, amilyeneket az ember szerencsés, ha egyszer láthat életében.

Tarlós István főpolgármester a kiállítás anyagát méltatva kiemelte: hajdanán magángyűjteményekből, például Széchényi Ferenc nagylelkű felajánlásából állt össze a nemzet múzeumának anyaga. Ily módon örömteli, hogy a magángyűjtemények ritkán látható kincseit most a Magyar Nemzeti Múzeumban üdvözölhetjük. A kiállított képek pedig, éppúgy, mint a fesztivál maga, segítenek a nemzet önazonosságtudatának megőrzésében.

Vitézy Zsófia fesztiváligazgató rövid köszöntőjében elmondta, hogy bár imponáló számokat tudna sorolni a fesztivállal kapcsolatban, a programok igazi értéke felbecsülhetetlen, a legnagyobb erénye pedig a közösségépítésben mutatkozik meg. Kiemelte, hogy a fesztivál küldetésének tekinti a fiatal művészek népszerűsítését és bemutatását, valamint az új produkciók létrehozását. Emellett nagy hangsúlyt fektetnek a húsvét, illetve Verdi születése 200. évfordulójának méltó megünneplésére.

Dr. Csorba László azt emelte ki, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum és a tavasz igen szorosan kapcsolódnak egymáshoz, hiszen az 1848-as múzeumkerti események fontos szerepet játszottak a magyar történelemben. A főigazgató hangsúlyozta: a múzeumi tárgyak mögött mindig egyedi történetek rejlenek, s bízik abban, hogy a Vonzások és változások című kiállítás képei mögött a látogatók meglátják majd a nagyobb, mélyebb tartalmat is.

Fertőszögi Péter röviden vázolta, hogy a kiállítás képei a magyar festészet kialakulását, virágba borulását és megerősödését hivatottak bemutatni olyan oldalról, amilyenre csak néhány évtizedenként adódik lehetőség, hiszen a kiállított műalkotások valamennyi darabja magángyűjteményekből származik. A főkurátor örömmel jelentette be, hogy a nemrégiben előkerült és a valaha volt legmagasabb áron elkelt magyar festmény, Csontváry Kosztka Traui látképe is megtekinthető a kiállításon.

A megnyitó moderátora a friss Kossuth-díjas színész, Mécs Károly volt, a világhírű Kodály Vonósnégyes pedig Verdi e-moll vonósnégyeséből adott elő két részletet.


Fotó: Valuska Gábor
2013. március 22.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés