bezár
 

art&design

2013. 03. 19.
Pénteken búcsúztatják Horváth Márton üvegtervezőt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pénteken búcsúztatják Horváth Márton Munkácsy-díjas üvegtervező művészt Sümegen – tudatta az önkormányzat az MTI-vel kedden.

prae.hu

Az alkotót a sümegi önkormányzat saját halottjának tekinti. Az életének 72. évében elhunyt művész búcsúztatása pénteken 14 órakor lesz a Püspöki Palota belső udvarán.
   
Horváth Márton több mint száz alkotását ajándékozta a városnak, állandó kiállítása a Püspöki Palotában tekinthető meg. A művésztől barátja, Dávid Lehel, Hefter László üvegművész, tanár, valamint a Veszprém megyei város önkormányzata búcsúzik. A szertartást rossz időjárás esetén a Plébániatemplomban tartják.
   
Horváth Márton Csabrendeken született 1941-ben, majd az iparművészeti főiskola szilikátipari tanszék üveg szakán 1973-ban diplomázott, mestere volt Pogány Frigyes, Z. Gács György és Gibela József. Alapító tagja volt a kézművesség hagyományait megújító, 1975-ben létrehozott Manuál-csoportnak. Az iparművészeti főiskolán 1976-tól tervezéselméletet és üvegfúvást tanított, 1993-tól a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem egyetemi tanára volt.
   
Munkássága alatt az elfeledett üvegkészítési technikákat kutatta és gyűjtötte, valamint az irizált üveg előállításának lehetőségeivel, tervezésmódszertannal és üvegtörténettel foglalkozott. A hetvenes évek közepétől állított ki rendszeresen itthon és külföldön, műveinek gyűjteményét 2008-ban Sümeg városának ajándékozta, ekkor nyílt meg állandó kiállítása a Püspöki Palotában.
   
Horváth Márton 1982-ben Munkácsy-díjat kapott, 1989-ben pedig elnyerte az érdemes művész címet. 1993-tól volt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja. "Láz-ul-ások. Válogatott üvegeim-szövegeim" címmel 2004-ben kötete jelent meg. 
   
Több szakmai díjat nyert itthon és külföldön, alkotásait számos egyéni és csoportos kiállításon mutatta be. Köztéren láthatók művei Budapesten, Tihanyban és Veszprémben, alkotásait közgyűjtemények is őrzik, köztük a budapesti Iparművészeti Múzeum.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés