bezár
 

zene

2013. 03. 19.
XIV. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csaknem harminc hazai énekkar mellett számos európai és Európán kívüli országból érkeznek énekesek a XIV. Budapesti Nemzetközi Kórusversenyre, amely idén pop, dzsessz, gospel kategóriával válik még sokrétűbbé.

prae.hu

 A kórusverseny nyitóhangversenyét vasárnap tartják a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. Az esten két magyar alkotás, Orbán György Rorate coeli című műve és Gyöngyösi Levente I. szimfóniája hangzik el.
A koncerten Miks Adrienn, Váradi Marianna, Tony Bardon, a Budafoki Dohnányi Zenekar, a Nyíregyházi Cantemus Vegyeskar, a Pro Musica Leánykar (karigazgató Szabó Soma), a Budapesti Akadémiai Kórustársaság (karigazgató Tőri Csaba), a Budapesti Ifjúsági Kórus (karigazgató Gerenday Ágnes) működik közre Hollerung Gábor vezényletével. 
   
A március 24. és 27. közötti találkozón 21 ország 61 kórusa vesz részt. A Budapesti Nemzetközi Kórusverseny tiszteletbeli elnöke Kodályné Péczely Sarolta - közölték a szervezők az MTI-vel. 
   
Az énekkarok értékelését tíztagú nemzetközi zsűri végzi. A kategória-versenyeket a BMC Zenepalotában és a Müpa Fesztivál Színházában rendezik. A versenyeken kívül a kórusok "barátság-koncerteken" is fellépnek városszerte, főként templomokban. A zárónapon, március 27-én este a Budapest Kongresszusi Központban rendezik a nagydíjas versenyt és az ünnepélyes díjkiosztó gálát. 
   
Az Interkultur Hungaria Nonprofit Kft. és a németországi Förderverein Interkultur - Nemzetközi Zenei Versenyek Alapítványa már tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Budapesti Nemzetközi Kórusversenyt. 1988 óta hívják Budapestre a hazai és nemzetközi kórusvilág énekkarait.
A Budapesti Nemzetközi Kórusverseny mintájára a fesztiválok és az egyre grandiózusabb kórusolimpiák országokat és kontinenseket kötnek össze a zene nyelvén.

Az Interkultur Hungaria Ausztriában, Csehországban, Németországban, Olaszországban, Indonéziában, Kínában, Dél-Koreában, Izraelben, az Amerikai Egyesült Államokban is rendezett és tervez rendezni kórusversenyeket és Kórus Világtalálkozókat - hangsúlyozta Hollerung Gábor karnagy. Idén Graz, 2014-ben pedig Riga ad helyet nagy nemzetközi kórustalálkozónak.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés