bezár
 

art&design

2013. 03. 15.
Hogy legyen valami transzparens
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Soós Nóra festőművész legújabb munkáiból nyílik kiállítás Legyen valami címen 2013. március 21-én a Léna & Roselli Galériában, Budapest szívében: a Galamb utcában.

prae.hu

A harmincas évei elején járó, Strabag- és Prima Primissima Junior-díjas alkotó generációja egyik legnépszerűbb festőjévé nőtte ki magát, melynek legfőbb oka, összetéveszthetetlenül egyedi színes- transzparens képi világa. A transzparencia jelentése magyarul: átláthatóság. Soós Nóra képi világában az ábrázolt tárgyak, szituációk, figurák minden esetben transzparens, egymáson áttűnő hálózatokat alkotnak.
Soós Nóra: Legyen valami (2013)Friss alkotásain az erős hatalom kritika, politikai fricskák és a túlmediatizált gondolkodásmód görbe tükreként megjelenő képi helyzetek, mind gondolkodásra késztetnek bennünket. A néző elsőre sokszor könnyen érthető, toposz szerű dolgokat vél felfedezni a képeken, de pár perc elteltével újabb és újabb rétegekkel találja magát szemben és kezdi megérteni a finoman elrejtett iróniákat, utalásokat. És épp ez az intellektuális kaland teszi annyira izgalmassá Soós Nóra festészeti világát. Míg a hatalom szinte minden esetben elfedni kíván és görcsösen retteg az átláthatóság bármilyen formájától, addig Soós Nóra felemelő szabadságérzettel és nyitottsággal szűri át önmagán, szubjektív emlékezetének részeit és beszél nekünk festői nyelvén múlt, jövő és jelen történéseiről, valódi egyidejűséget idézve.

„Soós Nóra eddigi életművéről is elmondható, hogy szokatlan következetességgel felépülő autonóm egész, olyan szuverén és egyedi világ, amely minden kívülállása ellenére is illeszkedik a kortárs művészet több vonulatába. A társadalmi-politikai kérdések, a közösségi/személyes emlékek feldolgozása, a realista és az absztrakt „ábrázolás” egyidejű alkalmazása, a művészettörténeti, tömeg kulturális és önidézetek, vándorló motívumok használata vagy a gender-tematika kiindulópontként történő feldolgozása jellemzi”. (Dékei Kriszta)

Megnyitó: 2013. március 21.19:00 óra
A kiállítást megnyitja: Winkler Nóra
A megnyitón katalógus-bemutató is várható!
Helyszín: Léna & Roselli Galéria 1052 Budapest, Galamb u.10.
A kiállítás megtekinthető: 2013. március 21-től április 14-ig (hétfőtől péntekig 11:00 és 18:00 között)
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés