bezár
 

art&design

2013. 03. 14.
Egy új és egy megújult restaurátor labor az MKE-n
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A legkorszerűbb berendezésekkel felszerelt, az Európai Unió és az Európai Szociális Alap közös támogatásából kiépített két új restaurátor laboratóriumot nyit meg március 21-én, ünnepélyes keretek között a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE). A fejlesztések szakszerű restaurátori vizsgálatok széles skálájának elvégzését teszik lehetővé, az országban egyedülálló infrastrukturális háttérrel.

prae.hu

A 118 millió forintot meghaladó keretből, 85%-os, körülbelül 100 millió forintos uniós támogatással az MKE bővítette és korszerűsítette korábbi laborját, emellett egy új laboratóriumot is létrehozott. A számos mikroszkóp, fényképezőgép és a hordozható röntgen-készülék a restaurátori munka első fázisában, a tárgyak állapotának felmérésében jelent pótolhatatlan segítséget. Használatuk a műtárgyak alaposabb tanulmányozását és hosszabb vizsgálati idejét teszi lehetővé. A csúcs-technológiát alkalmazó eszközökkel a jövőben sor kerülhet az eredmények pontosabb kiértékelésére és nagyon részletes digitális dokumentáció készítésére a vizsgálatok minden szakaszában. A hordozható röntgen-készüléknek és mikroszkópoknak köszönhetően a restaurátorok ezután a helyszínen, például egy múzeumban vagy templomban is képesek lesznek a tárgy előzetes felmérésére.
Restaurátor labor az MKE-nAz eszközfejlesztés hosszú távú célja a kor színvonalának megfelelő természettudományos oktatásban részesülő, a digitális dokumentálásban jártas restaurátor szakemberek képzése. A korszerű laboratórium növeli az MKE versenyképességét és elősegíti a hazai és a nemzetközi kutatási együttműködéseket. Az MKE Restaurátor Tanszéke jelenleg az egyetlen egyetemi szintű intézmény hazánkban, ahol művész- és tárgyrestaurátor-képzés folyik.

A restaurátori munka a műtárgyak történetét tárja fel, és ezzel nemcsak segít megóvásuk legmegfelelőbb módjának megtalálásában, de a művészettörténészek és muzeológusok számos kérdésére is választ ad.

Az átadó ünnepség nyilvános, a látogatók az est során dr. Galambos Éva, a projekt szakmai vezetőjének beszámolója után megtekinthetik a laboratóriumokat és kipróbálhatják az új eszközöket.

Megnyitó:
Cím: 1062 Budapest, Andrássy út 69-71.
Időpont: 2013. március 21., 17:00
Helyszín: MKE Főépület
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés