bezár
 

art&design

2013. 03. 14.
Mesterségek tárlata a Közlekedési Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Négy mesterség - borbély, fodrász, bőrműves és a fa mestere - szerszámait mutatja be a péntektől látogatható Mesterségem címere című időszaki kiállítás a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban Budapesten.

prae.hu

Az április 28-ig látogatható tárlaton az érdeklődők a borbélyok és a fodrászok ma már kínzóeszköznek tűnő kellékei, borotvái, hajsütői és formázó alkalmatosságai mellett bajuszkötőt, borotválkozó pemzlit és különleges varrógépeket is láthatnak - közölte az intézmény csütörtökön az MTI-vel.
   
Mivel egykor a borbélyok seborvosi és egyéb egészségügyi feladatokat is elláttak, a tárlaton ezen szerszámokat, egyebek mellett köpölyöző fecskendőt, fogkitörő kulcsot és más "kínzóeszközöket" is megtekinthet a közönség. A kiállítás bemutat egy múlt század eleji fodrászüzletet és egy asztalosműhelyt is a korabeli munkaeszközökkel, köztük olyan különleges fodrász-székkel, amiből Magyarországon összesen kettő található.
   
A több száz tárgy között szerepelnek olyan évszázados gyaluk, szekercék, fa és bőrmegmunkáló szerszámok, amelyekhez hasonlót ma is használnak az adott szakma mesterei, ugyanakkor megtekinthetők olyan berendezések és gépek, amelyeknek a létét is elfeledtük.
   
A tárlaton magángyűjtők egyedi gyűjteményei mutatkoznak be.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés