bezár
 

art&design

2013. 03. 12.
Rádiótörténeti kiállítás Nyíregyházán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A legendás Pacsirta és Szokol rádió mellett a múlt század elején készített, ritkaságnak számító lemezjátszó, magnetofon és gramofon alkotja annak a rádiótörténeti kiállításnak az anyagát, amely kedden nyílt meg a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban.

prae.hu

A Rádió Anno című tárlat nemcsak a rádiótechnika fejlődését kíséri végig, hanem bemutatja a Magyar Rádió 2007-ben megszüntetett nyíregyházi stúdiójának emlékezetes pillanatait is - hangzott el az esemény megnyitóján.
  
A rendezvény a sajtónaphoz időzítve elsősorban a múltat idézi, de nyitánya a könyvtár által most elindított helyismereti programsorozatnak.

A látogatók a tárlaton több mint száz eszközt tekinthetnek meg: ezeket saját gyűjteményéből válogatott ki Szikora András gyűjteménytulajdonos, aki korábban hangtechnikusként dolgozott a nyíregyházi stúdióban.
   
Az évtizedek alatt összegyűjtött eszközök között megtekinthető a rádiózás hőskorából származó Pacsirta és Szokol zsebrádió, a legendás iskolarádió, de helyet kapott a gyűjteményben egy 1927-ben készített Philips rádió is.

A tárlat egyik érdekessége az 1913-ből származó gramofon, de emellett sok, az 1950-es és 60-as években készített lemezjátszót, szalagos magnetofont és hanglemezt tekinthet meg a nagyérdemű. Külön színfoltja a kiállításnak a harmincas évek elején használt telefonkészülék, de több katonai adóvevő, illetve a második világháborúban használt katonai telefon egyaránt helyet kapott a vitrinekben.
   
A stúdiótechnikát olyan keverőpultok, lemezjátszók képviselik, amelyeket éveken keresztül a nyíregyházi rádióstúdióban használtak. Az eszközök mellett tablók mutatják be a helyi rádiósok életét: az újságcikkekben egykori munkatársak vallanak munkájukról és a rádiózásról.
   
A tárlat április 20-ig látható a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés