bezár
 

film

2013. 03. 12.
Tanítónk: Popper Péter – Vallásalapítók címmel sorozat indul a Marczibányi Téri Művelődési Központban
2013. március 22. - április 26., 1022 Budapest, Marczibányi tér 5./a
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hat részes sorozat indul Popper Péter előadásainak egyedi videofelvételeiből 2013. március 22-től április 26-ig, minden pénteken 18 órakor, a Marczibányi Téri Művelődési Központban.

prae.hu

Popper Péter a nagy vallásalapítókról tartott előadásait idézik fel hat péntek estén át – videofelvételek formájában. Fontos és időszerű életükről, sorsukról, tanításaikról, kinyilatkoztatásaikról újból és újból beszélni, hallani, hiszen, ahogy a Tanár Úr is írta: „Mindaz, amit alkottak, a mai napig érvényes, kérdéseik azóta sem avultak el, mert nem érkeztek rájuk válaszok. Bármelyik eszmerendszerből, tanításból a 21. században is kisarjadhat egy régi-új vallás, problémakörük annyira modern és ma is aktuális. Mintha az emberiség filozófiailag, erkölcsileg és a transzcendenciához való viszony terén háromezer év óta semmit sem fejlődött volna."

Az első és utolsó alkalommal beszélgetőtársat is hívnak, Tatár György filozófus, vallástörténész és Csörgő Zoltán szimbólumkutató személyében. A kb. egy órás vetítéseket követően Lőrincz Gabriella beszélget a meghívott vendégekkel.


Március 22. péntek 18 óra – MÓZES

Ha vallásalapítókról beszélünk, akkor először a legősibb Közel-Keleti vallás, a zsidó vallás alapítójára gondolunk. Mózesre. Aki kihozta népét Egyiptomból és negyven éven át vándoroltatta a pusztában. Miért tartott ilyen sokáig ez az út, hiszen az idő irreális ahhoz a távolsághoz képest, amit meg kellett tenniük? De ki volt Mózes valójában? Kik voltak a szülei? Miért volt számára olyan egyszerű a Fáraóhoz bejutni? És minek a hatására döntött végül úgy, hogy népével együtt elhagyja Egyiptomot?

A kb. 1 órás vetítés után Tatár Györggyel beszélget Lőrincz Gabriella.

Jegyár: 1500 Ft


Március 29. péntek 18 óra – JÉZUS I.

A sorozat Jézusról szóló epizódjának első része Jézus születését megelőző időszakról szól. Úgy politikai, mint vallási szempontból körüljárva ezt a jelentős történelmi időszakot. Minderre azért van szükség, hogy jobban megértsük Jézus születésének körülményeit és rövid életének a kultúránkat mind a mai napig jelentősen befolyásoló eseményeit.

Jegyár : 1200 Ft


Április 5. péntek 18 óra – JÉZUS II.

A második részben nemcsak Jézus személyisége, hanem a tanítványoké is szemünk elé tárul. Felmerül a kérdés Júdás áruló voltát illetően, hiszen a Messiás mártírhalála nélkül semmiféle megváltás nem képzelhető el. Vagy az ő személyéhez kötött az első valódi megtérés, a kémből, üldözőből rajongóvá válás, aminek Saul-Pál damaszkuszi látomása csak gyenge visszfénye.

Jegyár : 1200 Ft


Április 12. péntek 18 óra – MOHAMED

Mohamed az iszlámvallás alapítója. Vallása a zsidó és keresztény vallásokból sarjadt ki. A Korán és Mózes Öt Könyve a Tóra történetileg éppen ezért sok hasonlóságot mutat. Mohamed eredeti elképzeléseit vajon mennyire őrizte meg a mai iszlám? Ki volt Mohamed és hogyan élt? Miként kezdte el azt az utat, mely et ma már több millió híve követ.

Jegyár : 1200 Ft


Április 19. péntek 18 óra – BUDDHA

Buddha a Távol-Keleti vallások egy jelentős alakja. Ő az, aki valójában nem akart vallást alapítani, mégis rengeteg híve van ma már nemcsak keleten, hanem nyugaton is. Mi az, ami ennyire vonzó benne? Mennyiben különbözik a hinduizmus felfogásától? Ki volt ő származását tekintve? Mi az, ami az aszkétizmus felé vitte és miként alakult tovább az élete, míg el nem jutott a megvilágosodásig?

Jegyár : 1200 Ft


Április 26. péntek 18 óra - KÍNAI VALLÁSALAPÍTÓK

A Tao az élet bizonytalanságárnak elfogadására tanít. A Tao óvni akarja az embereket a hamis bizonyosságoktól. Lao-ce és Konfucius szellemi testvér filozófusok, művük tulajdonképpen kiegészítik egymást. Róluk szól leginkább ez az előadás.

A kb. 1 órás vetítés után Csörgő Zoltánnal beszélget Lőrincz Gabriella.

Jegyár : 1500 Ft


A sorozatról a Facebookon:
http://www.facebook.com/events/370120653095308/

A helyszín:
Marczibányi Téri Művelődési Központ
1022 Budapest, Marczibányi tér 5./a

Jegyrendelés:
e-mail: informacio@marczi.hu
tel: 212-2820
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Luca Guadagnino: Challengers
A 14. Frankofón Filmnapokról

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés