bezár
 

art&design

2013. 03. 12.
Vasarely unokája díszdoktor lesz Pécsen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Díszdoktorává avatja a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Pierre Vasarelyt, a magyar származású világhírű festőművész, Victor Vasarely unokáját csütörtökön.

prae.hu

A PTE az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Pierre Vasarely az aix-en-provence-i Vasarely Alapítvány elnökeként mindent megtesz annak érdekében, hogy a baranyai megyeszékhely kulturális, tudományos elismertsége növekedjen a városhoz sok szállal kötődő néhai nagyapja szellemi örökségén keresztül.
   
Pierre Vasarely a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program védnökeként - egyetemi partneri kapcsolatokat kialakítva - részese volt több művészeti, kulturális projektnek. Magyarországhoz való jó viszonyát jelzi, hogy tavaly tiszteletbeli magyar konzuli kinevezést kapott Marseille-be - olvasható a közleményben.
   
A PTE kitért arra, hogy Pierre Vasarely díszdoktorrá avatásáról a Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar, valamint a Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar közös kezdeményezésére határozott a felsőoktatási intézmény szenátusa. Az ünnepséget követően Pierre Vasarely székfoglaló előadást tart angol nyelven Victor Vasarely szellemi öröksége címmel.
   
A pécsi születésű Victor Vasarely (Vásárhelyi Győző, 1906-1997) a 20. századi egyetemes képzőművészet iskolateremtő mestere, a nagyhatású op art irányzat képviselője volt. A városnak ajándékozott, mintegy 400 festményből, egyedi és sokszorosított grafikákból, nagyméretű szőnyegekből, plasztikákból álló kollekciót az 1976-ban megnyílt, róla elnevezett múzeum őrzi és mutatja be.
   
A művész hagyatéka felett Pierre Vasarely rendelkezik.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés