bezár
 

irodalom

2013. 03. 11.
Elhunyt Borisz Vasziljev író
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elhunyt Borisz Vasziljev orosz író. A Csendesek a hajnalok című regény szerzője 88 éves volt.

prae.hu

"Az utolsó háborút is megjárt nagy író távozott közülünk. Műveiben az orosz irodalom legnagyobb mestereivel együtt hűen és igazul számolt be a nagy honvédő háború nehéz éveiről" - emlékezett az elhunytra Andrej Bitov, Borisz Vasziljev írótársa. 
   
A hatvanas évek végén ismertté vált író 1924. május 21-én született Szmolenszkben. Tizenhét évesen vonult önként a frontra: háromszor kerítették be egységét, de mindannyiszor sikerrel jutott ki az ellenség gyűrűjéből.
   
Első írói munkája a Tankosok című darab lett, amelyet 1954-ben publikált, és amelyet a szovjet hadsereg központi színházában a bemutató előtt betiltottak.
   
Borisz Vasziljev több színművel próbálkozott, a sikert a Csendesek a hajnalok című kisregény hozta meg, amelyet 1969-ben a Junoszty című folyóirat közölt először. A nagy visszhangot kiváltó háborús rekviemet 1971-ben Jurij Ljubimov vitte színre a moszkvai Taganka színházban.

A regényt több nyelvre lefordították, köztük magyarra, és a darabot a magyarországi teátrumokban is gyakran játszották: 2001-ben például a kaposvári Csiky Gergely Színházban mutatták be. 1972-ben mozifilm készült a regényből, amely egy második világháborúban harcoló női alakulat mindennapjait örökítette meg.
   
Vasziljev kiemelkedő művének tartják a Ne lőjetek a fehér hattyúkra! című, 1973-ban közölt regényét. Az orosz író a sztálini korszak áldozatait az Üdvözlet Lera nénitől (Vam privet ot baba Leri) című, 1988-ban megjelent regényében örökítette meg.
   
Több állami kitüntetésben részesült a Szovjetunió széthullását követően. 1997-ben az Andrej Szaharov Nobel-díjas orosz akadémikusról elnevezett Polgári bátorságért nevű irodalmi díjat is elnyerte: ezt az elismerést 1990-ben a Mihail Gorbacsov nevéhez köthető peresztrojkát, a Szovjetunióban 1985-ben elindított társadalmi-gazdasági átalakulást támogató írók alapították.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés